Следвайте ни

Пет деца завършиха успешно домашното училище

Наесен го отварят и за полудневни посещения, за да могат и други родители да изпробват модела

viber icon
Елица КАНДЕВА

Децата от първото домашно училище положиха успешно изпитите си в края на учебната година. Инициаторите на алтернативния начин на подготовка от Общество за свободно образование отчитат изпробвания модел като успешен. При него хлапетата не посещават класическо училище, а се обучават в неформална среда. В същото време са записани в самостоятелна форма в класическо учебно заведение, като не влизат в часовете, а в края на годината полагат изпити там, за да се провери дали са усвоили задължителното по държавния стандарт за съответната възраст, а и за да бъде възможно издаване на документ за преминат етап на обучение. Тази форма на подготовка е възможна по новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Първата учебна година в училище "Мечта" в Пловдив завършиха 5 деца. Едното е в последна подготвителна група, има две първолачета и третокласник. Показват интензивно развитие, разказа инициаторът Виктория Червенкова. Тя добави, че хлапето в трети клас преди това посещавало стандартно учебно заведение и в развитието му се появили смущения - признаци за дислексия и затруднения със зрението.„Оказа се, че проблемите са на емоционално ниво. Щом се преодоля страхът от грешки и оценки, изчезнаха и трудностите", обясни Червенкова.

Заниманията в домашното училище се провеждат на етаж от къща под наем, но голяма част от занятията са сред природата. Материалът се преподава чрез тъй наречения интегриран метод и проектноориентиран принцип. Всеки месец се избира тема, която се проектира в различните учебни дисциплини. На въпроса дали децата са успели да усвоят всичко и дали не остават "бели петна", Червенкова обясни, че чрез този подход дори изпреварват връстниците си. Заради любопитството им към провеждане на експерименти в единия от месеците групата работила по тема "Химия". Всяка седмица децата изучавали различен елемент от природата - въздух, вода, земя, огън. В лабораторни опити оцветявали вода, мерели температура - неща, с които в училище добиват знания седмокласниците. А за атомите подготвили театрално представление, разигравайки свойствата им.

Стимулираме въображението и използването на различни средства и подходи, обобщи Червенкова. Именно бягството от конвенционалните методи, които лишават децата от свободата и креативността, обедини родителите в домашното училище. В него момиче даже открило нова техника за рисуване, на която се учудил дори преподавателят. Първо нанесло на листа глина, размесена с вода, и чак след това започнало да рисува отгоре с бои.

Системата в училището е сутрин с децата да работи преподавателка, която е завършила българска и китайска филология. След обяд в групата влизат и други учители - по пиано, по изобразително изкуство, по български и френски. Не всички са с педагогическа правоспособност. Не дават и домашни. Засега само едно от децата на изпита е показало, че не е усвоило писането за отличен. Родителите обаче не се притесняват, тъй като вярват в развитието на собствена скорост. Не натискаме нашите ученици на определена възраст непременно да знаят или умеят точно определени неща, разясни Червенкова.

Записаха се още две

След като родителите споделили опита си от миналата учебна година, има още 2 записани деца, които ще се включат наесен. За момента домашното училище няма ресурс да подготвя хлапета над нивото на началното образование - след 4. клас.

От следващата учебна година домашното училище ще дава възможност на родители да пуснат децата си и в полудневна форма. Целта е така да се добие представа от хора, които търсят алтернатива, но все още не смеят да изпробват различно от класическото образование./ Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?