Пестицидите в Марица убиха 10-годишни сомове, шарани и щуки

Токсичното отравяне с пестициди на река Марица ще дава отражение върху флората и фауната в следващите 6 месеца. Това обявиха от Басейнова дирекция - Пазарджик.

Към момента е ясно, че водата е била замърсена с три вида пестициди, които са използвани за растителна защита. Пестицидите са били в опаковките в предприятието „Екоинвест”, които са обработвали пластмасовите отпадъци.

Замърсяването на река Марица е най-тежкото в нейната история, категорични са експертите от Басейнова дирекция.

Токсичното замърсяване е станало от река Пишманка, която се влива в река Марица. Отравянето е стигнало до устието на Марица край депото за отпадъци на село Цалапица.

“Тепърва ще се изчисляват щетите. Умрели са тонове риба, които са се носили по течението на Марица. Досега подобно замърсяване не е имало. Има умрели 10-годишни екземпляри като сом, шаран и щука. Тя няма как да бъде събрана. През лятото ще се види и отражението върху растенията и останалите животински видове”
Умрялата риба е дадена за изследване в лаборатории в чужбина, тъй като у нас няма такива, които да направят пълния анализ.

От Агенцията по храните заявиха, че правят регулярно проверки за продажбата на риба на регламентирани и нерегламентирани тържища.

Остава в сила забраната за ловенето на риба и водопой на животните от реката межди Пазарджик и Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Антимафия

Антимафия

18.10.2022 | 15:10

Като глуповати комунисти разбирай мутри командват бизнеса е така. Да отидат да видат и река Елидере до моста на с Лозен какво прави местния олигарх Рачев с реката. Съсипал е красивата река освен че изкраде тонове инертни материали, гербаджиии айдуци.

Отговори
1 0
хйййк

хйййк

29.01.2020 | 08:58

А в Пловдив каква вода пият? Подсладена?

Отговори
1 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?