Следвайте ни

Пещерски късмети се четат в Ковънтри, скоро влизат в библиотеките

viber icon

"Пещерските късмети прелетяха и над Ламанша, съобщи инициаторката на родолюбивата акция Мария Джуркова. Горди сме! За нас това бе ежедневие. Да рисуваш, да напишеш, да се отпечата в печатница - просто рутина и някаква обикновеност. За тях, за българите в чужбина, това е празник. Ако не сега не знам кога трябва да настръхне българщината ви", емоционално отбелязва Мария.

Очарователните късметчета всъщност представляват литературни флаери с творчеството на български автори, повечето от които - от Пещера. Всички творби са илюстрирани с рисунките на талантливи малки художници от родопския град. Идеята за нестандартния начин да се популяризира българското слово бе посветена на Празника на писмеността 24 май, но явно и като време далеч надхвърля предварително маркираните граници. Припомняме, че още от самото начало отпечатаните 165 хиляди поетични брошури се раздават безплатно в редица държави по света на три континента. Произведенията са както на български, така и на чужди езици, създадени са и QR-кодове, чрез които до тях има достъп в интернет сайта e-peshtera.com.

Представихме на българската общност в Ковънтри брошурите, изпратени от г-жа Мария Джуркова, написа Стоян Таслаков. На събитието присъстваха гости от Бирмингам, Лестър и Ипсуич. Чудесно е, че има възрожденци от всички краища на света, които работят за популяризирането на българските творци. Късмет за град Пещера е да имат общественици като Мария Джуркова.
Разговарях с една от организаторките на събитията от програмата Coventry City of Culture 2021, където ще представим щанд с българското творчество, преведено на английски език. Имам програма да разговарям с няколко от големите библиотеки в област Уест Мидландс да оставим от страхотните брошури.
Който желае от приятелите ми възрожденци, да помогне в разпространението, може да ми пише.
Мечтата ми винаги била да работя в културни инициативи вместо в политика, но едното без другото не върви.
България има нужда от Възраждане!

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?