Следвайте ни

Пещерски гимназисти получиха дипломите си за средно образование

viber icon

Днес ПГХВТ “Ат. Ченгелев” връчи дипломите и Свидетелствата за професионална квалификация на 20-ма зрелостници. Професиите, които придобиват са биотехнолог, ресторантьор и моделиер на обувни изделия. След месеци на изолация, дистанционно обучение и матури зрелостниците очакваха с нетърпение да получат документите си за завършено образование.

Биотехнолозите са първите обучени по дуалната система, или така нареченото обучение чрез работа. Изпитът по практика на професията се проведе в реални условия на работните им места в Биовет АД. В изпитната комисия учстваха и техните наставници от предприятието.

Специални аплодисменти имаше за първенците на  випуска Зоя костадинова и Идеет Бошнаков.

Директорът на училището, Славия Златанова пожела на зрелостниците да превръщат трудностите в победи, да стъпват уверено и непоколебимо и винаги да носят в сърцето си любимото училище.

Гост на тържеството, което се проведе в двора на Историческия музей беше кметът на Община Пещера Йордан Младенов. Като бивш  възпитаник на учебното заведение, той изтъкна неговите преимущества. Младенов пожела на възпитаниците на гимназията нови успехи и дръзновение, “да използват знанията си за добро и напредък, да бъдат активни граждани и да преследват неуморно целите си,  да носят в сърцето си училището където и да отидат по света, да бъдат човечни и да се усъвършенстват.”

На тържеството присъстваха, родители и членове на Обществения съвет на училището. Учениците изказаха своята благодарност към своите учители и с цялото си поведение показаха уважение и признателност към техния четиригодишен труд. Церемонията беше последвана от фотосесия с учители и родители.

ПГХВТ „ АТ. Ченгелев“ е създадена през 1943 година с указ на цар Борис III като стопанско училище. 

По- късно то прераства в селскостопански техникум по тютюна. През 1980 година започва обучението на първите биотехнолози. Това се прави с цел да се следват социално-икономическите тенденции в страната и региона. Точно тогава училището бележи небивали успехи в образователните среди. През 2014 година двустранни интереси между Биовет и училището възродиха интереса на учениците.

В условията на високотехнологично производство от страна на водещото в страната предприятие се появи нужда от специализирани кадри. През 2016 година за обучение се приемат първите биотехнолози.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?