Следвайте ни

Пещерската библиотека в помощ на хората с увреждания

viber icon

  Народно читалище „Развитие – 1873“ - Пещера реализира проект „Информационни пътеки за хора със специфични потребности – една малка стъпка към голямата грижа за човека“.
       Целта е да се повиши качеството на живот, социалното общуване и гражданска активност на хора със специфични потребности. Проектът се осъществява с финансиране от Община Пещера. Общинският фонд за подкрепа на местни инициативи предоставя нови възможности за хора със специфични потребности. Фондът е създаден преди две години в сътрудничество  с платформа  „Активни Граждански Общности за Развитие и Алтернатива“. 
      В библиотеката по проекта е инсталиран специализиран софтуер на „Българската академия за компютърна лингвистика“ за трансформиране на текстов файл в гласов. Проведено е обучение на петима доброволци от Клуб „Приятели на книгата“, които ще сътрудничат на незрящи в придобиване на умения за използване на специализирания софтуер. Така незрящите по-лесно ще достигат до необходимата им информация. 
         Следващата стъпка в проекта е адаптиране на сградата към нуждите на хората със увреждания. За да се осигури достъп до обществени обсъждания, културни събития и инициативи, организирани от Община Пещера е закупена рампа за стълбите пред главния вход. 
       Библиотеката на читалището е включена в системата „Глобални библиотеки“. Книжният ѝ фонд се състои от 37000 книги. Библиотека има абонамент и за образователния сайт „Уча се” в помощ на ученици, студенти, и родители. Осигурява онлайн достъп до електронния си каталог. Чрез реализирането на проекта всички тези услуги стават достъпни за хората в неравностойно положение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?