Следвайте ни

Пещерци припознаха Мария Джуркова за будител

Поредното "Възрожденско приключение" премина още по-емоционално и позитивно от предходните издания

viber icon

"Това беше най-емоционалното за мен издание от всички, правени някога във "Възрожденско приключение". Благодаря на всички, които припознаха днес мен за будител! И въпреки че нямам претенции за такъв - благодаря от все сърце!" - с това развълнувано обръщение приключи поредното издание на уникалната фейсбук игра, организирана по идея на Мария Джуркова от група родолюбиви пещерци. Този път бе посветена на великите учители, свързани с родопския град. Темата "Педагогика" истински докосна местните хора, повечето от които имат живи спомени и топли чувства към преподавателите, представени по наистина атрактивен начин с видеоклипове и най-интересните моменти от житейския и професионалния им път. 
Началото и финалът бяха символични - от 5 октомври, Деня на българските учители, до 1 ноември, Деня на народните будители. През това време участниците в играта трябваше по видеата-загадки да разпознаят за кой преподавател се отнасят. Отново имаше подаръци от спонсори за верни отговори, а голямата награда - почивка с дата по избор в луксозен СПА хотел във Велинград, се падна на Наско Топчиев. 
Изключително трогателен жест към основната инициаторка на играта бе това, че на 1 ноември в профила й се появиха честитки за празника с много лични и емоционални послания.
"Благодаря, Мария! Това беше едно невероятно "Възрожденско приключение"! Върнах се назад в спомените си и разбрах колко ярко е било въздействието на моите учители, в нашето училище - Пещерската гимназия! Благодаря и за написаното за баща ми! Желая много здраве и много успех! Още веднъж честит празник!" - пожела Нина Сандева.
"Честит празник на Мария Джуркова и нейните съмишленици! Младите пещерски будители! Бъдете благословени!" - написа Мими Димчева.
А кои са съмишлениците и съвременните будители, разкри малко по-рано самата Мария в своя публикация във Фейсбук:
"Това издание на "Възрожденско приключение" се случи по настояване на Златка Цвеева, с абсолютната подкрепа на Богдана Сиракова и Димитър Насков, с помощта на Васка Юнакова, председателя на Общинския съвет в Пещера Николай Пенев и редица пещерци, на които съм изключително благодарна. Това издание отново не беше лишено от мистика. Дълга тема, за която може би ще пиша друг път... И ако ми позволите нещо лично: моята майка ме е учила, че Учителят е божество. Божествата се гледат отдалеч и към тях се проявява страхопочитание. Години наред гледах отстрани своите учители, в страхопочитанието си съм пропускала да кажа дори "Добър ден!" на него - Божеството... Всъщност те не са божества. Хора са! Като нас самите. И в момента, в който ги видите отново - прегърнете ги или поне ги поздравете! Божествата са като самите нас и имат нужда от нашето уважение. Благодаря Ви!".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай