32

Пещерци отдадоха почит на освободителите

На 19 януари се навършват 144 години от Освобождението на Пещера от османско иго. Ден, който ще остане в историческия календар на града като най-бележит. Днес, както всяка година, граждани и общественици с благодарност и гордост си спомниха за безбройните жертви дадени от българския народ.
Кметът Йордан Младенов, д-р Николай Пенев-председател на Общински съвет- Пещера, зам.-кметовете на Общината, общественици, граждани и ученици се събраха пред паметника на кап. Сафонов- от 123 Козловски полк, за да отдадат заслужена почит и уважение. Всички те си припомниха героизма от онези дни.
С едноминутно мълчание присъстващите се поклониха пред паметта на кап.Сафонов и загиналите в Руско-турската освободителна война за Свободата на България.
Освобождението на Пещера е част от победния ход на руските войски, командвани от ген. Гурко. След превземането на Пазарджик едно руско войсково поделение тръгва за Пещера – това е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк. Именно той влиза на 19 януари 1878 г. като освободител на нашия град. Посрещането е на площад „Освобождение” или т.н. „Голяма капия” от кмета Иван Раков, духовенството и много граждани, развълнувани от изстраданата свобода.
Отношението на пещерци към датата 19 януари не се промени през годините, а остава един празничен ден, в който съпреживяваме радостта на нашите предци от извоюваната свобода.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?