32

Пещера се връща към общинския превоз на пътници

По неволя и по спешност местната власт ще регистрира своя транспортна фирма

Община Пещера се връща към общинските превози на пътници. Трудното решение бе одобрено от местните съветници по спешност и по принуда, след като досегашният изпълнител - "Транссервиз", на услугата подаде заявка, че се отказва.

Предложението бе част от дневния ред за редовното заседание на градския парламент за януари. Стана ясно, че родопската община е на прага на транспортна криза, има риск дори децата да останат без превоз до училищата. Един от възможните изходи от тежката ситуация е създаване на общинска фирма, която да обезпечи маршрутните линии. Дружеството ще поеме курсовете по утвърдените републикански, областни и общински маршрути, както и случаен и специализиран превоз на пътници.

Към проблема се добавя и фактът, че местната администрация има много кратко време за реакция и намиране на алтернатива. А трябва да тръгне буквално от нулата. 

Идеята не мина без дискусии, а съветниците имаха много въпроси, преди да решат как да гласуват. Сред най-важните бяха с колко автобуса ще разполага бъдещата фирма, нови ли ще са или втора ръка, има ли риск след придобиването им да се нуждаят от постоянни и скъпи ремонти, с какви пари ще се осигурят превозните средства.   

На първо време са осигурени два 32-местни автобуса. Те ще бъдат дадени безвъзмездно от Министерството на образованието и науката, за да се обезпечи пътуването на децата до училище. Това би могло да стане от 6 февруари. Търсят се и още автобуси под наем, за да може да започне обслужването и на останалите курсове. Скоро ще бъде изготвен и цялостен бизнес план на общинското предприятие с транспортната схема. В нея вероятно ще бъде предвиден и градски транспорт между кварталите, както и до Гробищния парк. 

Въпреки съмненията дали това е правилното решение, съветниците прецениха, че то е неизбежно, и го подкрепиха. Разбра се още, че местната хазна разполага с резерв от около 1,47 милиона лева, а първоначалните разходи по бъдещата общинска фирма вероятно ще надхвърлят тази сума. Същевременно обаче от обществените превози са зависими около 150 деца и няма как услугата да спре да се извършва. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

31.01.2023 | 11:11

ДОМУСЧИЕВ ТРОВИ ЦЕЛИЯТ ГРАД ОТ ГОДИНИ ЗА ДА ПЕЧЕЛИ--РЕДНО Е КАТО ОБЕЩЕТЕНИЕ ТОЙ ДА ПОЕМИ ИЗЦЯЛО РАЗХОДИТЕ СВЪРЗАНИ С ТРАНСПОРТ--ОТ ЕДНО ПЕРО И ДА ЗАГУБИ МАЛКО-БАЛХА ГО ОХАПАЛА-АКО НЕЖЕЛАЕ-ДА СЕ МАХА ОТ ПЕЩЕРА ДА ХОДИ ДА ТРОВИ СОФИАНЦИ

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?