32

Пещера се прекланя пред паметта на Осман Нури, спасителя на града

Пещера ще отдаде почит пред паметта на  Осман Нури Ахмед, известен още като Осман ефенди, вписал името си в историята като спасителя, предотвратил клане и унищожаване на това в Батак след погрома на Априлското въстание. Венци и цветя  по повод 125-годишнината от смъртта на бележития пещерец ще поднесат граждани, лидери на политически сили, общественици. Организаторите канят гражданите на поклонението, което ще се проведе днес от 11:00 часа пред паметната плоча на Осман Нури.

Делата му започват с това, че неведнъж спира башибозуците да разграбват и да убиват мирното население, спира мюсюлманите, които след Априлското въстание искат да избиват, като сам застава пред една орда на башибозуците с думите, че трябва да минат през трупа му. Като главен мюфтия Осман никога не е забравял празника на спасеното от него население на Пещера (19 януари). Винаги пристигал официално облечен, накичен с ордените си. Присъствал на водосвета и на военния парад при Кавака, където поднасял поздравленията си на видните граждани. 

След Руско-турската война от 1877 – 1878 година сътрудничи на Временното руско управление за изграждане на новата българска държава, за което е награден с руски орден – „Св. Александър“, V степен. По-късно е съдия в Пазарджик и главен мюфтия на Княжество България, а от 1893 година получава поборническа пенсия от Народното събрание заради заслугите си. Според изследователя Тодор Балкански, Осман Нури умира на 13 декември 1893 г., по стар стил, в дома си в Пазарджик.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?