32

Пещера бе домакин на обучение на читалищни дейци от Бургас и Пазарджик

Двудневният семинар за представители на Читалищната общност от област Пазарджик и община Бургас премина в изключително предразполагаща работна атмосфера – ползотворно, живо, емоционално, в разчупена обучителна рамка на взаимодействие между участниците, в различните  места на случване. И малка Пещера - гостоприемен домакин на събитието, се изпълни с оживление от гостуващата група за форума на тема: “Читалищните библиотеки  и салони – пространство за култура, образование и граждански инициативи“. 

Събитието, посветено на Деня на българския библиотекар – 11 май, беше организирано от Регионален център “Читалища“ – Пазарджик в партньорство с местното читалище “Развитие-1873“ и Общински читалищен съвет Бургас, подкрепян от РЕКИЦ “Читалища“ – Бургас.

Програмата започна с обучителен модул в конферентната зала на хотел “HEAT“ в родопския град, където презентация за иновациите в читалищната си библиотечна дейност направиха домакините – Цветана Йовчева и Любка Шопова, библиотекари в читалището. Професионалната общност от Бургас също имаше своето време за представяне – непринудено и творческо, стимулирано от модератора на срещата инж. Радка Енчева-Кочева от Център “Читалища“- Пазарджик. 

Плавен логически преход отвори  дискусията по изложенията. Рецитираха се, разменно, стихове на имените поети от двата града – Пещера и Бургас, като израз на специално внимание, подготвеност и уважение към другите. Васка Спасова, секретар на читалището в Розово подари сборници с розовски песни, книги с историята на селото и кукла, с лично изработена автентична местна носия, на колегите си от морето, за да знаят “как работим в малкото, отдалечено и обезлюдено планинско село“. Приповдигнато настроение превзе залата, последва размяна на благодарности, поздравления, цветя и подаръци. 

На финала на заниманията в зала тържествено беше подписано, изготвено от Р. Енчева-Кочева - ръководител на Пазарджишкия център “Читалища“, Споразумение за сътрудничество между читалищните общности в областите Пазарджик и Бургас, в координация от съответните Регионалните центрове “Читалища“ и Общинския читалищен съвет.

 Гости на събитието бяха Елена Рядкова, заместник-кмет на община Пещера, Фаня Иванова, председател на Пещерското читалище, Донка Димова, секретар на Общински читалищен съвет Бургас и Даниела Йотова, ст. експерт в РЕКИЦ “Читалища“ – Бургас, които приветстваха участниците за съществения им принос в опазване и популяризиране на българските традиции, култура и история  чрез читалищните трибуни, библиотеки  и  художествено-творческа и образователна дейност. Специално беше участието на поетесата Роза Боянова, председател на Дома на писателите в Бургас, която за поздрав рецитира възрожденския пещерски  поет Спас Зафиров. 

Занятието продължи като работа на терен в читалището на Пещера, където секретарят Мария Златкова направи нагледно, вдъхновяващо представяне на цялостната читалищна дейност – по удивителен авторски сценарий. Участниците във форума имаха възможност да видят изложба на дарените за читалищната библиотека  книги от акад. Людмил Стайков. Заплениха се от концертната програма на художествено творческите колективи на читалището: етно-танцова формация “Кулминация“, Детска вокална група „Чучулига“, група за автентичен фолклор “Родопчани“, квартет “Перистера“, чиито ръководители Елена Баринска и Павел Куцев взеха отношение по въпроса за възпитанието в национално самосъзнание и гражданска активност, чрез изкуство и фолклор. За участие в семинара и постижения с възпитаниците си  получиха поздравителни адреси от РЕКИЦ „Читалища“ Пазарджик.

Започнал с темата за читалищните библиотеки, като посвещение, обучителният модул приключи в пещерската читалищна библиотечна обител,  в тайнството на книгите от богатия фонд.  За изключителни професионални постижения библиотекарите там: Богдана Сиракова, Цветана Йовчева и Любка Шопова получиха грамота от Пазарджишкия читалищен център.      

В рамките на двата семинарни дни още, бяха посетени Историческият музей, Художествената галерия, крепостта “Перистера“, лобното място на Алеко Константинов и други културни забележителности в града и района. С подкрепата на Общинска администрация и Общински съвет – Пещера, с любезността на изброените институции  и доброто  партньорство на местното читалище “Развитие-1873“.

РЕКИЦ “Читалища“ - Пазарджик благодари на всички участници, партньори и подкрепящи институции, съпричастни към провеждането на семинара “Читалищните библиотеки и салони – пространство за култура, образование и граждански инициативи“! 

*инж. Радка Енчева – Кочева, РЕКИЦ “Читалища"-Пазарджик

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?