Следвайте ни

Пазарджишко момче спечели първо място в конкурс-рецитал за Левски

viber icon

- Василе, Игнатие, Дяконе, защо та създаде Господ Бог и защо мене създаде?
Има едно място край София, нарича се Голгота. ... Има едно място край Йерусалим, нарича се Голгота, което се тълкува Лобно място. Тамо го разпнаха...
- Де му е гробът? Де са го заровили? Никой не знае...
- Що е сторил, та го търсят из цялата Империя?
- Аз съм тръгнал да проповядвам, щото ми е жал за народа. И взема чашата и възблагодари и даде им я и рече:
- Пийте от нея всички, щото тя е моята кръв на Новия завет, която се излива за мнозина, за прощение на греховете.
Тези вълнуващи всяко българско сърце слова от постановката "Великденско вино" на Константин Илиев поставиха началото на конкурс-рецитала, посветен на на 148-годишнина от гибелта на Апостола, организиран от Общински комитет "Левски" - Пазарджик, от Нарoдно читалище "Пробуда" - Пазарджик, от Средно училище "Димитър Гачев" - Пазарджик.
Културното събитие се проведе при спазване на здравните изисквания. Конкурс-рециталът течеше две седмици чрез видео клипове на рецитаторите, които жури изслуша и класира. Учениците, подготвени от своите класни ръководители, индивидуално и групово декламираха с грейнали очи стихове за Левски пред жури: г-жа Цветанка Иванова - председател на Общински комитет "Левски", г-жа Гинче Караминова - заместник-директор на СУ "Димитър Гачев" и г-н Валери Стоянов - директор на СУ "Димитър Гачев".
Децата репетираха усърдно и се подготвяха за днешния конкурс като участваха със своите видео клипове за рецитала. Малчуганите от II, III, IV клас представиха крилати фрази на Апостола, оформиха в слово синеокия борец за свобода и правда, рецитираха стихове на съвременни български поети за Левски.
"И пак е 18 февруари.
С цветя в ръцете, чинно коленичим.
Изплакала очите си - България,
все още чака своя син обичан." - развълнувано мълвяха Кадер, Джейда, Иван от VI "б" клас стиховете на Александър Калчев.
Кулминация в рецитала бе изпълнението на Георги Павлов, също от VI "б" клас, който спечели призовото първо място и награда ръчен часовник. Грамоти, индивидуални и групови награди за отлично представяне в рецитала получиха участниците - книги "Моята първа среща с Левски", "Апостолът в премеждие", боички и четки, а футболна топка, оцветена с националното знаме, получи за груповото участие IV "а" клас.
Стихотворението "Обесването на Васил Левски" на Христо Ботев - символ на тъгите на България по загубата на свидния син бе произнесено с дълбоко чувство на съпреживяване от младия талант на фона на песента - молитва "Отче наш" на ансамбъла "Музикална лаборатория за човека" на Маестро Йордан Камджалов. С тази музика и с това пробождащо слово - най-прекият път към безсмъртието - Апостола на българската свобода оживя в сърцата ни, за да ни прикове отново с онова неговото, изтръгнато от дълбините на душата: - Народе????
Автор: Зорница Баракова,
секретар Читалище "Пробуда" - Пазарджик
Линк към изпълнението на Георги Павлов, 12-годишен, спечели I-во място в конкурс-рецитала: 
https://www.facebook.com/zornitsabarakova/videos/4262547760430682

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай