Следвайте ни

Пазарджишко е сред рекордьорите по невалидни бюлетини

viber icon

Асоциация „Прозрачност без граници“ алармира ЦИК и правната комисия към парламента за безпрецедентно висок брой невалидни бюлетини в двата тура на тазгодишните местни избори, съобщава Офнюз.

Неправителствената асоциация бе сред наблюдателите на вота на 27 октомври и 3 ноември, а заключението си за броя невалидни бюлетини прави на база анализ на резултата.

"Делът на недействителните бюлетини за общински съветници бележи исторически максимум от началото на демократичните промени досега", посочва асоциацията и цитира следните данни: 

- На национално ниво броят на недействителните бюлетини за общински съветници бележи исторически максимум от 466 077, като те съставляват 15,098% от подадените бюлетини;

Данните се потвърждават и от "Отворен парламент" - друга организация, която от години наблюдава изборите. Оттам допълват, че за справка – на предишните местни избори недействителните гласове са били 463 695 или 14.09%.

В 3 области делът на недействителните бюлетини е над 20%, а в 11 области той варира между 17% и 20%. Тези 11 общини са Видин – 23,12%, Монтана – 20,71%, Разград – 20,07%, Ловеч – 19,99%, Пазарджик – 19,46%, Пловдив област – 19,38%, Силистра – 19,26%, Враца – 19,20%, Кюстендил – 18,96%, Сливен – 18,65%, Велико Търново – 18,64%.

На ниво общини се открояват драстично високи стойности на недействителните бюлетини, които съставляват между 25% и 31% от общия брой на подадените бюлетини (Посочените стойности не включват дела на бюлетините, попълнени с избор „Не подкрепям никого“, който беше специално предвиден в изборното законодателство, за да отрази вота на избирателите, които не желаят да посочат конкретен политически избор.)

Резултатите от проведените местни избори изискват незабавно предприемане на мерки за изясняване на причините за високия дял на недействителните бюлетини, тъй като се отклоняват драстично от утвърдените международни стандарти за допустим дял на недействителните бюлетини и могат да бъдат показател за подкопаване на основни стълбове на демократичния процес в страната, посочват от "Прозрачност без граници".

Според организацията това може да се дължи както на съществени дефицити в изборния процес, така и на по-дълбоки процеси в политическия живот на страната.

За да се намерят причините за това, трябва да се осигури достъп до бюлетините на експерти, неправителствени организации и представители на ЦИК. Този достъп може да се даде от ЦИК, добавят от асоциацията. На база на този нов анализ пък трябва да произлязат решения за промени в изборното законодателство.

Затова "Прозрачност без граници" призовават за съвместна проверка и достъп, вкл. до невалидните бюлетини.

Пълния текст на писмото може да прочетете ТУК.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?