32

Пазарджишки ученици спечелиха отличия от национално състезание по ИТ

От 2 до 4 юни 2023 г. в град Девин се проведе ХII-то издание на състезанието „Аз мога — тук и сега" по ИТ, информатика и визуални изкуства за ученици от VII до XII клас съвместно с ТУ-София, ПУ „П. Хилендарски“, Американски университет в България, Университет по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и РУО-Смолян. В състезанието се включиха над 460 участници от 35 населени места.

Направленията, в които учениците се състезаваха са: “Game Dev”, “Презентация“, “Видеоклип“, “Графичен дизайн“, “Дизайн на сайт (UI&UX)“, “Фотография“, “Програмиране“ и “Front-end Development”.

Формата, под която участват учениците в състезанието, е индивидуална, както и само в една категория. В категории “Game Dev” и „Програмиране“ участниците могат да се състезават в отбори, като броят на членовете на един отбор е четири за “Game Dev” и най-много три за „Програмиране“ и не е задължително отборът да е от едно училище и един и същи клас. Отборът се обявява в деня на състезанието пред квесторите и журито.

Състезанието е единственото по рода си с това, че участниците във всички направления научават, обсъждат и разработват поставените задачи само на място по време на състезателния ден. Учениците се изправят пред истинско предизвикателство в силно конкурентни условия за да демонстрират уменията си за работа с компютърно базирани технологии и да реализират проекти от творчески характер.

Ученици от ПМГ „К. Величков“ Пазарджик участват всяка година в състезанието, но за първи път тази година техния брой бе толкова внушителен – 14 участници от 10. и 11. клас (с р-ли Валя Малинова и Боряна Герджикова), които премериха сили в почти всички категории.

Поздравление за ентусиазма, смелостта, желанието за изява и победа на нашите възпитаници:
- Виляна Христова, Деяна Цветкова, Йоана Добрева (“Game Dev”)
- Александър Асенов, Виктор Вукев, Николай Стоянов, Стефани Кочева, Таня Божкова (“Front-end Development”)
- Ая Кожухарова (“Графичен дизайн“)
- Николета Ангелова (“Дизайн на сайт (UI&UX)“)
- Борис Радин, Боян Георгиев, Даниел Александров, Стефан Пенчев (“Програмиране“)

И както обича да повтаря г-н Кристалин Чавдаров (основателят на инициативата „Аз мога – тук и сега“) – „За да успееш в дадена сфера е важно да имаш талант, но още по-важно е да вярваш, чрез лично постоянство! Твоето „Аз мога“ е по-значимо от „Аз искам“. Бачкане, постоянство и амбиция – това са трите ключови думи за успех!

Е, нашите възпитаници показаха, че са амбициозни, знаещи и можещи – тук и сега!

Цели шест наши ученици намериха място сред отличените в Топ 10 в различните категории.

Адмирации за:
- Виляна Христова и Деяна Цветкова – трето място и бронзов медал в категория “Game Dev”;
- Виктор Вукев – четвърто място в категория “Front-end Development”;
- Ая Кожухарова – четвърто място в категория “Графичен дизайн“;
- Таня Божкова – десето място в категория “Front-end Development”;
- Николета Ангелова – десето място в категория “Дизайн на сайт (UI&UX)“.

Поздравления за всички наши участници, които се представиха изключително достойно и само малшанс и малко късмет не им достигнаха, за да са сред отличените.
Скъпи наши момчета и момичета, с г-жа Боряна Герджикова се гордеем изключително много с вас! Благодарим ви за незабравимите три дни, за емоциите, за преживяванията!
Бъдете здрави, продължавайте да учите, да работите, да творите!
Успехът обича смелите!

*Валя Малинова, ПМГ "Константин Величков"

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?