32

Пазарджишки писател бие Стивън Кинг в класация на Острова

Илиян Кузманов, писател и журналист от Пазарджик, който живее в Лондон, Великобритания, оглави класацията на едно от най- слушаните радиа на Острова - Talk Radio, в класацията им за най-предпочитана книга във Великобритания! Това е голямо постижение на българската литература зад граница, както и за родния ни Пазарджик! Фактът, че за нашият писател са гласували почти 10, 000 човека е красноречив. Той отвява писатели като Стивън Кинг, Джон Гришам и Американския вицепрезидент Майк Пенс. Това е втората книга на българина роден в Пазарджик, успял да пробие Топ 20 на Амазон с първата - Ако Срещнеш Буда Убий Го. Нищо чудно, щом за новата му книга бе определена от корифея на родната литература Иван Гранитски като събитие в литература, а за самия Илиян, Гранитски заяви, че е най-талантливият ни съвременен български писател. 

Дяволът Аз Го Познавам е провокативен роман, следващ традициите на Гьоте, Данте и Булгаков, разказващ чрез похватите на магическия реализъм, какво означава свободата. Както и пресъздава най-тъмните страни на тоталитарните общества. Историята, вдъхновена от „Майстора и Маргарита“, се опитва да разкаже за най-енигматичния образ в световната литература, този на германския професор Воланд - Дявола. Епос, препускащ през 2500 годни от нашата история, от времената на въздигането на Персийската Империя до съвременният Ню Йорк. Космополитен неолиберален роман, както бяха го нарекли в една статия в Бостън. Една много тъмна философска приказка, която бе и книга на месец Септември в Ню Йоркското списание New York Weekly. 

"Дяволът, аз го Познавам!" на Илиян Кузманов е смел роман, създаващ правдиво и ясно усещане за нещо преживяно. В тази книга Кузманов рисува ярки картини, в който има ясна метафора за комунистическото общество, което и до днес се шири из Източна Европа. Пише за книгата The Washington Mail. Новият роман на майстора на неолибералната мотивационна философия Илиян Кузманов "Дяволът, аз го Познавам!"  е посветен на свободата на личността и разбирането за закона в различни тоталитарни реалности. Илиян преоткрива вечните ценности с хаплив сарказъм. Е мнението на Michigan Post. Няма нищо по-хубаво от това да прочетете блестящо произведение на автор, който има какво ново и иновативно да разкаже за духовността. "Дяволът, аз го Познавам!" на Илиян Кузманов включва умело и уникално повествование, което отива далеч отвъд разбирането за тъмните пътеки, разкривайки ни свещения път към просветлението, скрит в човешката същност. Този роман е изненадващо мистично бижу, което обяснява необятните възможности на човешката воля и вяра. Е това което казва за нашият писател The Boston Courier.  

Това е втората книга на Илиян, като първата „Ако срещнеш Буда Убий Го“, точно преди година покори класациите на Амазон задавайки въпроса какво означава „Свободния Избор“ и „Личната Воля“. В началото на 2022 година Илиян бе провъзгласен за един от писателите с най- голям потенциал за 2022 година и той го оправда със своята втора книга за това какво означава да бъдеш човек и неизчерпаемата човешка воля и мечта за справедливост.  Книгата е многопластово повествование, което изследва идеята за законността в едно тоталитарно общество, посредством майсторско разказване. Нашият автор успешно продължава традициите на Гьоте, Данте и Булгаков, противопоставяйки вярата срещу безверието. Той говори за тоталитаризма във всичките му проявления, започвайки 2500 години назад, достигайки до наши дни. 

Наскоро книгата и Илиян бе представена от Холивудския актьор Майкъл Уолф, участвал в Авиатора на Скорсезе и The Collateral с Том Круз. А книгата бе представена на литературното турне озаглавено Мисия Лондон, в което заедно с българската култура бяха представени български вина пред британската публика. Цялата инициатива бе напълно финансирана от Илиян Кузманов, който демонстрира, че не може и не трябва само да разчитаме на държавните финансирания. 

 

Автор: Борислава Тошова

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?