32

Пазарджишки общественик бил заплашван, попаднал в списъка с "народни предатели"

На 15-и юни в пресцентъра на БТА в Пазарджик се проведе Форум Аз Обичам България. Темата бе институциите и демографската криза, пречупена през личната история на един от най-успелите ни писатели и социални предприемачи Илиян Кузманов. 

Темите които бяха засегнати бяха разнородни, но в същността, основният проблем, който се разглеждаше бе защо малките градове като Пазарджик обезлюдяват. Защо институциите не работят и защо си затварят очите за проблемите или ги замитат. Участниците, сред които бяха и Господари на Ефира, поговориха и за реставрацията на стари практики в нашата администрация. За желанието само да се харчат безотчетно Евро финансирания като в същото време върховенството на закона е химера у нас. 

Илиян Кузманов постави също така парещите въпроси: Ролята на гражданското общество и активните граждани, на личната инициатива в контекста на малките провинциални градчета? Къде се намираме геополитически и цивилизационно? Защо избираме децата ни да живеят в Западна Европа, а ние тъгуваме и реставрираме Соца? Осъзнаваме ли че градският транспорт е мярната единица за цивилизованост? Администрация и бюрокрация, като основни спънки на бизнеса и предпоставки за корупцията. Колко струва да имаш дете в България, да имаш ученик? Корупцията наречена частни уроци? Насилието в училищата. Ред и Закон? МВР, което работи по модели от един друг строй. Какви са приликите с европейската полиция? Здравеопазване, Бърза Помощ… Езикът на омраза и неговото място в едно Европейско общество.  

На пресконференцията писателят разказа за авантюристичното си озоваване в България, свързано с трафик на хора, домашно насилие, наркотици, поръчкови палежи и побоища. За криминална история, която го връща в родния му град и която му коства много, дори единия от бизнесите му в Лондон. 

Илиян Кузманов сподели част от заплахите които е получавал:

„Родоотстъпници, изчезвайте! Скоро няма да има място за никой от вас тук, продажни мекерета! Отивате си от където сте дошли, връщате се в Турция еничари!“

„Продажници, скоро много скоро ще дойде вашето време!“

„Продажници и родостъпници, ще пишете само в соросидните си медии вашта мама американска и геиска!“

„Извратен и сатанисты заминаваите си за Канада! Народоотстъпници, турски фашисти!!! Ако не си за минете, бедна ви майка!“

Илиян Кузманов се притеснява от придобилите популярност списъците с така наречени народни предатели, в които е попаднал и той. Писателят разказа на пресконференцията, че тормозът е бил по-разнороден. Пред вратата на неговия културен център е била изсипана купчина фекалии, мястото демонстративно е било отворено, когато той е бил на турне във Варна. Новинарската страница на фондацията му е била изтрита от хакери. Многобройни доноси са били отправяни. Той дори разказа как пред дома му се е изсипала една кола с хора, на които им е било платено да го пребият. А полицията, въпреки че е получила снимки и записи от камера, не е направила почти нищо, даже не се е стигнало до разпит. 

За Илиян тъжното в ситуацията е пълното игнориране на проблема от институциите. Още повече, че той е председател на секцията на журналистите към синдикат Подкрепа в Пазарджик, както и членува в Репортери без Граници, Американската Прес Асоциация и Пен Америка. З

Българските имигранти са част от друг огромен проблем за България като цяло - демографската криза. По официални цифри, за последните 30 години населението на България е намаляло с 1,65 милиона души. По данни на НСИ, през 1992 г. в България са живеели 8 487 317 души, през 2001 г - 7 932 984, а през 2011 г.  - 7 364 570. Към 31 декември 2021 г. населението на България е 6 838 937 души. По неофициални, цифрата е много по-голяма. Това което форума каза бе че всеки от нас е важен, дори тези зад граница. Защото: „Българските емигранти преди пандемията са превели на своите близки в България $2,4 млрд. през 2018 г., според доклад на Световната банка за миграцията и развитието. Това е официална статистика за платежния баланс на БНБ, което означава, че реално парите са в пъти повече. Тези 2,4 млрд. долара (или реални около $7 млрд.) са равни на 3,8% от БВП, според изчисленията на СБ.“, докато в момента тази сума също драстично е намаляла, а безхаберието и неадекватността на нашите институции е пълна. 

Каузата за няколко дни достига до над 20, 000 души в социалните мрежи, ставайки повод за откровени дискусии. Желанието на организаторите е уеб страницата на форума да се превърне в жива платформа, в която да се поставят проблеми на обикновените българи решили да се върнат или заминат. Както и на проблемите, с които се сблъскват чуждите граждани решили да живеят в България. Защото според Илиян само когато ние успеем да изговорим един проблем, когато изкараме истината наяве, дори и горчива, само тогава той може да бъде решен. 

*Автор - Борислава Тошкова

*Заглавието е на редакцията

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?