Следвайте ни

Пазарджишки медици се вливат в национален протест пред Парламента

Колкото и да ни заплашват, няма да се откажем, докато не се въведе ред в здравеопазването, казва медицинската сестра Димитрия Димитрова

Пазарджишки медици ще се влеят в предстоящия днес нов национален протест на работещите в здравеопазването, който ще се проведе от 15,00 часа пред Народното събрание в София. Това съобщи медицинската сестра Димитрия Димитрова – координатор на протестиращите за Пазарджик и една от организаторките на част от проявите на национално ниво.

Различното този път е, че борещите се за правата си здравни работници имат много по-масова подкрепа. Зад тях и справедливите им искания застават синдикатите на служителите от МВР, надзирателите, фармацевти, лекари-специализанти, артисти, пациентски организации, граждани.

Макар да са направили първите големи крачки напред, недоволните отново издигат осемте искания, формулирани в протестната декларация още през март тази година. Първото от тях е спиране на търговията в здравеопазването, като протестиращите все така твърдят, че у нас се отпускат достатъчно пари за сектора, но заради злоупотреби възнагражденията на медиците са обидно ниски. Друго искане е медицинските специалисти да получават стане минимум 2 минимални работни заплати. До момента увеличение са получили само трудещите се във финансираните от Министерството на здравеопазването спешни центрове и отделения, казва още Димитрова. В частните лечебни заведения директорите и досега правят каквото си искат.

Голяма стъпка напред е учредяването на асоциация на медицинските сестри като самостоятелна съсловна организация извън асоциацията на професионалистите по здравни грижи. В последните си дни като омбудсман Мая Манолова е успяла да внесе нов закон за съсловните организации, което позволява и на други гилдии в здравеопазването да направят свои обединения и така по-добре да защитават правата си.

Какво следва оттук нататък? 

„Протестите ще продължат, докато не постигнем задоволителен напредък по всички искания или поне не видим, че по тях се работи сериозно, категорична е Димитрова. Видяхте, че можем да блокираме пътища, видяхте, че заплахи и уволнения не са в състояние да ни обезсърчат и откажат. Продължаваме борбата за правата си и за една по-справедлива система на здравеопазване в България!“.

Дора Цветкова

Редактор

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?