32

Пазарджишки деветокласник стана победител в турнир по Мангала

Състезанието по древната мисловна игра се проведе в Измир, Турция

Габриел Лазаров от 9.б клас на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик стана абсолютен победител в турнира по Mangala - древна турска игра, съобщават от учебното заведение. Състезанието бе част от проекта "Games of Brain" и се проведе град Измир, Турция от 6 до 12 май.

Гимназията бе представена от 8 деветокласници от 9.а, 9.б и 9.е класове и двама преподаватели - Слава Андонова и Марияна Георгиева. Българският отбор бе посрещнат топло от турските домакини в лицей „Анадолу Имам“. Всички участници от България, Полша и Северна Македония бяха обучени от домакините да играят древните турски и персийски мисловни игри Mangala, Q-bitz и Reversi, след което се проведе турнир между децата – участници в проекта. След оспорвана битка, продължила над три часа, още първия ден до финала достигнаха Габриел от България, Амар от Северна Македония и Ханна от Полша. В крайна сметка след преки елиминации победител стана Габриел Лазаров от ПГИМ - Пазарджик. Всеки от турнирите се провеждаше в различни частни училища в Измир.

Древните игри са забавни и провокират логическото мислене на участниците като способстват за обостряне на тяхното внимание. Те са традиционно средство за обучение на ученици в Турция, като там се играят от 3 до 12 клас.

Последният ден от проекта "Games of Brains" бе особено вълнуващ - домакините от два частни колежа в Измир приветстваха участниците с червени рози и осигуриха отлични условия за работа. С гордост показаха STEM лабораториите и спортните си съоръжения. Обучението приключи с връчване на сертификати. Освен да се състезават партньорите от Турция, България, Полша и Северна Македония представиха страната си, традициите, кухнята и културата. ПГИМ - Пазарджик представи презентация на английски език за България от Васил Гюров и Адриана Тонова от 9.б клас и втора презентация за училището от Лъчезар Христосков от 9.а клас. Всеки от отборите отнесе в страната си комплект от мисловните игри. Българският отбор след завръщането си показа на директора на училището Таня Благова наученото в Турция.

Предстои деветокласниците в часа на класа да обучат своите съученици да играят на игрите Mangala, Q-bitz и Reversi и така да повишат тяхното внимание и съсредоточаване и в останалите часове от учебната програма.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?