Следвайте ни

Пазарджишки алпинист с атака на връх Ленин в планината Памир

viber icon

Пазарджишкият алпинист Христо Макрелов направи опит да покори втория по височина връх в планината Памир – Абу Али ибн Сина, по-известен като връх Ленин (7134 метра). Макрелов и останалата част от групата стигнаха успешно до базов лагер 3 (6100 метра). При първия опит – в петък (30 юли), в опит да атакуват върха обаче времето е било изключително ветровито, а през нощта е имало постоянен снеговалеж.

„На около 6300 метра стана ясно, че ветровете ще се усилват, прогнозата не беше благоприятна (45-50 км/ч) и се взе решение да се върнем на лагер 3. Уви - не успяхме. Но сме здрави и живи, по палатките. Тук също не е цвете времето. Но поне сме на сухо и завет. Яд ме е само, че не си изпълних каузата във вида, в който я виждах. До скоро и бъдете спокойни за нас. Скоро се прибирaме и ще разказваме. Има много“, написа в профила си в социалните мрежи Христо Макрелов.

Преди две години – на 29 юли 2019 година, Макрелов стъпи на върха на Елбрус (5642 метра), като част от друга експедиция. Успех, който е постиган и от други алпинисти, но с малката разлика, че нашият съгражданин е с 50% инвалидност. Водещата му диагноза е детска церебрална парализа, с претърпени 7 операции на левия крак, като разполага с едва 10% от капацитета на движение и функции на глезена и стъпалото си.

„Искам да дам повод на близките ми, на хората в неравностойно положение и на цялата Пазарджишка общественост да се гордее с мен“, коментира Макрелов преди заминаването си.

 

 

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Юлия

Юлия

31.07.2021 | 19:11

Браво Ице!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?