Следвайте ни

Пазарджишката общественичка Цветанка Иванова получи почетна грамота

viber icon

На 9 юни - Международен ден на архивите - в изложбената зала с постоянна експозиция на поета Теодор Траянов на Държавен архив Пазарджик отбеляза този ден с церомония по награждаване на дарител и читател за 2020 г. Ръководителят на архива г-жа Ненка Иванова приветства гостите - представители на културните институции в града ни и благодари, че заедно с Регионален исторически музей, Регионална библиотека "Никола Фурнаджиев" съхраняват документалната и културна история на Пазарджик и региона.

От 2016 г. Архивът има традиция да номинира читател, приятел и дарител за годината. Почетна грамота за дарител на 2020 г. получи г-жа Цветанка Иванова - изявен общественик и деятел, председател на Общински комитет "Васил Левски", предоставила документите на Комитета от учредяването му през 1991 г. до 2019 г. Новият фонд към ДА-Пазарджик съдържа Решение за учредяване, Проекто устав и Устав, кореспонденция, материали от чествания и от научна конференция, посветена на Апостола на българската свобода.

Г-жа Цветанка Иванова, която е и председател на Читалище "Пробуда" - Пазарджик, благодари за наградата и сподели, че намира нещо символично в това да я получи на 9 юни - дата близка до датата на учредяването на Комитета "Левски" в Пазарджик 13 юни. Благодари на гостите, сред които учредителя на Комитета и доайен на културата в града ни г-н Александър Арнаудов, и сегашните членове на Управителния съвет на Комитет "Левски" - Борис Хаджийски, директор на РИМ, и Лъчезар Риков, директор на РБ "Н. Фурнаджиев". Домакините на събитието си пожелаха да пребъде дейността на комитета и да комлектуват дигителен архив и нови описи. Отбелязването на дата 9 юни, включена и в календара на ЮНЕСКО като световен ден на архивите и архивистите, продължи с дигитална изложба, посветена на 105 г. от рождението на известният български литературен историк, критик, публицист, писател и преводач Иван Сестримски, чийто личен фонд е разкрит през 1988 г.

Зорница Баракова, секретар на Читалище "Пробуда" - Пазарджик

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?