Следвайте ни

Пазарджишишките художници откриха годишната си изложба

viber icon

На 19 октомври 2020 г. се откри традиционната Годишна изложба на Представителството на СБХ Пазарджик. Тя е експонирана в галерия «Георги Машев». Тази изложба е свързана с професионалния празник на художниците Св. Лука, като се отбелязва на 18 октомври. На този ден се почита Св. aпостол и евангелист Лука, който се счита за пръв христиански иконописец.
Изложбата на Преставителството на СБХ Пазарджик винаги е фокусирала интересът на културната общественост. В изложбата участват 18 автора с 43 творби. Тази година в галерията преобладава живописта, скулптурата и рисунката.
Поради пандемията отпаднаха множество културни мероприятия, пленери и изложби не само в нашата страната, но и международни прояви в другите държави, в които участват пазарджишки творци. Независимо от всичко, художникът е винаги пред статива, в ателието. Не пречи на твореца да изрисува пейзажите си, макар и абстрактни, пречупени през някакъв особен творчески светоглед. Може би поради създадената ситуация тази година доминират абстрактните, нефигуралните композиции. В уединение, с мислите си, авторите правят своите открития и имат своите отлични резултати. Заставайки пред статива, художникът природно е открит, верен към себе си, отдаден от душа и от сърце към околните, изобразява онези свои съкровени мисли и чувства, които го вълнуват. И както знаем изкуството е творческа художествена дейност, преминаваща през душевността на художника. То обхваща и възпроизвежда всичко, което е интересно за човека и живота. Освен това приобщава публиката чрез съприживяването.
Както всяка година и тази Община Пазарджик определи четири награди за активно работещите художници през изминалата година. Г-жа Гергана Табакова връчи награди на Бранимир Манушев, Васил Петров, Илия Тончев, Константин Анастасов.
Наградата на Съюза на българските художници получи Георги Лазаров.

Автор: Маргарита Иванова

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?