Следвайте ни

Пазарджиклия 8 пъти даде кръвна плазма, спаси живот

36-годишният инженер е дългогодишен донор на кръв

viber icon

Пазарджиклия е един от двамата рекордьори в цяла България, дали кръвна плазма по 8 пъти. 36-годишният Димитър Йонов е инженер по телекомуникации, глава на прекрасно 4-членно семейство, баща, обожаващ двете си деца и очевидно положителният пример за тях как да станат добри хора.  

Осем дарявания на кръвна плазма е максимално допустимото по медицински причини, обяснява инж. Димитър Йонов. После се прави три месеца почивка. Докато изминат те, вероятно ценните антитела в организма на пазарджиклията ще са намалели. Но пък тогава той смята да прави добро по друг начин - дълги години е кръводарител и смята да продължи при първа възможност.

"Реших, че ще дам кръвна плазма, още когато видях положителния си PCR тест за коронавирус през есента на миналата година, разказва той. Така съм свикнал, така са ме възпитали родителите ми. Трябва да се помага, особено в тази тежка ситуация."

Първите пет-шест пъти младият човек дарил плазма за конкретни хора, заболели от коронавирус. Това станало по тяхна молба в създадена за целта група във Фейсбук. Повечето от тях се свързали допълнително с пазарджиклията, за да му благодарят, че са се възстановили. За жалост, не при всички сблъсъкът с новия вирус завършил благополучно. 

"В началото мотивите ми бяха препълнените болници - ясен знак, че много хора се нуждаят от помощ, разказва човекът. Аз не съм медицинско лице, но доколкото съм чел и чувал от лекари, които се занимават с ковид пациенти, за момента плазмата е единственото доказано лечение, което помага. Сега ситуацията е малко по-различна - има някакви натрупани количества от плазма, но като цяло положението остава тежко. Заболеваемостта се увеличава, чака ни трета вълна, има нужда от още, така че призивът ми е хората, които са преболедували и имат антитела, да даряват, за да може да се спасяват следващите заразени. Още повече че процедурата не е тежка и донорът може веднага да се върне на работа."

Инж. Йонов знае само за още един българин, дарил кръвна плазма 8 пъти. Запознал се с него в Националния център по трансфузионна хематология в началото на декември, когато почти едновременно тръгнали по този път на доброто. Приблизително по едно и също време - в началото на февруари, са били и даряванията им за осми път.

Пазарджиклията казва, че при него ковид не е протекъл по най-тежкия начин, но се разбрало, че вирусът изобщо не е за подценяване. И е необяснимо как хората, включително чакащите на опашка за тестове, вярват във всякакви нелогични конспирации, а не в научни данни за вирус, който можем да срещнем навсякъде и вече засегна толкова много пациенти. Той допълва, че никой не е застрахован и е редно поне да се пазим. 

След осмото даряване на плазма отново Ви призовавам - всички, които сте преболедували инфекцията да дарите - написа в профила си инж. Йонов. Аз дарих максимум пъти и отново ще помагам, но по друг начин. Дари плазма - спаси трима! Така ще помогнете на много хора да видят своите деца, близки и да заживеят буквално нов живот! Да дариш е безценно, а за някого това може да бъде всичко! В страната има голям недостиг и на кръв, така че който може да откликне на призива нека го направи и да сбъдне нечия мечта! А тази мечта може да бъде просто да продължи живота си. Помогни - човешко е!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Били

Били

12.02.2021 | 13:42

Ами браво на това момче, да е жив и здрав и той, и семейството му. Ей, покрай ламтежа за пари има и добри неща, истински ценни неща в този живот.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай