Следвайте ни

Пазарджик заложи на познатото, близо 30% избраха ГЕРБ и СДС

viber icon

Оправдаха се очакванията и прогнозите за резултата от парламентарния вот в Пазарджишко - гласоподавателите заложиха на вече познатото и дадоха подкрепата си за партии, които и досега са били в централната власт. Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в региона, по данни на ЦИК при 93,93% обработени протоколи. Втората позиция засега е на БСП, но във врата им диша "Има такъв народ" с малка разлика в гласовете.

Все пак вече имаме сравнително ясна картина на предпочитанията сред електората в региона.

Безспорен лидер са ГЕРБ и СДС, за които са отчетени 29 748 бюлетини, представляващи 29,34% от гласовете. 

Далеч след тях се нарежда БСП за България. За социалистите вота си са дали 16 555 човека, а резултатът от 16,33 на сто нарежда партията на втора позиция. Дали това ще остане така, ще стане ясно и след отчитането на останалите бюлетини от областта, защото партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" бележи силно представяне и много близък до този резултат - 16 276 гласа, или 16,05%.

Традиционно силно представяне има и ДПС, което за първи път участва в избори без дългогодишния си кандидат за Пазарджишко Делян Пеевски – 15 049 валидни бюлетини и 14,84%. 

"Демократична България - обединение" имат 4,21% и 4269 бюлетини. Силен резултат бележи и "Българско национално обединение", афиширало се като мандатоносител на партията на бизнесмена Васил Божков, който водеше предизборната си кампания чрез социалните мрежи някъде от чужбина. Въпреки това тази формация има 4,3 на сто от 4361 гласа.

Изненадващо по-лошо се представят от ВМРО, макар да имат относително стабилна структура в Пазарджик - едва 3,19% от 3234 бюлетини. Слаб старт отчита в региона и партията на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!", която привлича 3435 гласа, или общо 3,39% от действителните.

Всички 30 партии и коалиции имаха свои претенденти за бъдещия парламент от Пазарджишко. При някои представянето на изборите е повече от драматично.

ПП "Нация" има едва 32 гласа, ПП "Благоденствие-Обединение-Градивност" - 40, ПП "Правото" - 55. С незавидните по 86 гласа приключва надпреварата за "Пряка демокрация" и "Български съюз за директна демокрация", които издигнаха като единствен кандидат бившия общински съветник от времето на Иван Евстатиев като кмет на Пазарджик Тони Баждаров. В последните години Баждаров стана известен с пропагандирането на революционната идея за въвеждане на безусловен базов доход, но явно тя все още звучи утопично за електората.

И ако наименованията на тези партии звучат непознато за местния гласоподавател, то това на "Граждани от протеста" сдобиха известна популярност след летните митинги през 2020 година, но въпреки това те печелят едва 73 гласа. А партията на Светльо Витков, която не за първи път се бори за народното доверие, има само 132. Коалиция "Ние, гражданите", която издигна небезизвестния син политик и местен общественик Панайот Ляков, има само 137 гласа.

Катастрофални са и резултатите на АБВ и това не е неочаквано след разразилите се вътрешни лидерски спорове точно преди изборите и напускането на областния им председател Атанас Шопов, за да се присъедини към екипа на Цветан Цветанов и „Републиканци за България“. Така партията на Първанов влезе в играта с листа, водена от Стойно Чачов, бившия кмет на Стрелча и общински лидер на политическата организация. Резултатът - 353 гласа, равняващи се на 0,35%. Меко казано неубедително представяне в областта има и „Републиканци за България“ – 1394 бюлетини, равняващи се на 1,37%.

Спорен е за момента и броят на народните представители, които отделните политически организации биха могли да вкарат в бъдещия парламент, след като се вижда, че с всеки следващ момент преразпределението на процентите е чувствително.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?