Следвайте ни

Пазарджик се включва в кампания за донорство на стволови клетки

viber icon

Пазарджик е един от градовете, участващи в кампанията „Дари стволови клетки в България”, съобщиха организаторите на проявата. Кампанията възниква в помощ на младо момиче, което се бори с остра левкемия и постепенно прераства в кампания в подкрепа на донорството на стволови клетки. „Александровска болница” е единственото място, където се набират донори на стволови клетки. Към звеното по клинична имунология на лечебното заведение се водят Национален регистър на донори на стволови клетки и Националната публична банка за кръв от пъпна връв. Всеки български гражданин, който иска да помогне за спасяването на човешки живот, може да стане част от този регистър, като процедурата по даряване е напълно безболезнена.

За пръв път кампания за набиране на потенциални донори и включването им в регистъра се организира и по места, като Пазарджик е един от градовете, в който това ще бъде реализирано – в събота, 29 февруари, от 08.00 ч. до 13.00 ч. на ул. „Иван Рилски” 4, ет. 2 – лаборатория „Рамбус”. Реално в съботния ден дарителите ще дадат само кръв – минимално количество – единствено и само за вписване в регистъра, а в случай че има донорска ситуация и те са подходящи, едва тогава с тях ще се обсъжда възможността да дарят стволови клетки. Възрастта е важно условие – потенциалните дарители трябва да са на възраст 18-50 години.

В Регистъра на донорите на стволови клетки в момента са вписани 2500 души, което е крайно недостатъчно. Всеки дал проба ще бъде регистриран и в световния регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки. Дарителството на стволови клетки често се бърка с дарението на орган, но това са много различни неща. Процедурата по даряване на периферни стволови клетки чрез филтриране от кръвта може да предизвика известен дискомфорт, но е безопасна за здравето и не крие рискове за дарителя, за който изрично условие е да е в добро физическо здраве. Даряването на стволови клетки е напълно доброволно и този благороден жест може да спаси човешки живот.

Източник - http://focus-news.net

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?