Следвайте ни

Пазарджик отново има 50-метров плувен басейн

Инвестицията възлиза на 1.7 милиона лв., съобщи кметът Тодор Попов

viber icon

Пазарджик се нареди до малкото градове в България с действащ 50-метров плувен басейн на открито. Днес лентата на основно ремонтирания комплекс Балона официално отрязаха областният управител Иван Васев и ветераните на пазарджишкото плуване Сергей Лазаров и Стоян Георгиев– Гълячи.

Сред гостите на събитието бяха Надежда Миленкова от спортното министерство, генералните секретари на федерацията по плувни спортове Димитър Бобев и на Асоциацията по триатлон Христина Караколева, шефът на федерацията по модерен петобой Камелия Александрова. Присъстваха още Ренета Камберова – председател на сдружение „Пазарджик спортува”, дъщерята на основателя на плуването в Пазарджик Христо Чочев – Жанета Чочева, ветераните Паун Лазаров, Стоян Георгиев, директорът на Спортното училище Георги Георгиев и др. С поздравителен адрес се отчете служебният спортен министър Андрей Кузманов. 

„Откриваме това реновирано съоръжение с чувство на гордост. Пазарджик винаги е имал традиция в плувния спорт. От тук са излезли страхотни състезатели, прославили Пазарджик на национално, европейско и световно ниво. Школата ни е била една от най-добрите. В годините, за съжаление, имахме един мъртъв период и сега отново, стъпка по стъпка, се опитваме да се върнем там, където Пазарджик заслужава да бъде, а именно – на плувната карта на България.

Съоръжения като това в близките години почти не са правени в страната. Благодаря на всички ветерани, положили основите на плувните спортове в града ни. Този плувен комплекс е жест и към  тях, защото традициите трябва да се пазят. Целта ни с тази инвестиция е конкретна – искаме самочувствие и манталитет. Защото онова малко, което не ни достига на нас, българите понякога е много. Искам като чуят на дадено състезание за Пазарджик всички да треперят. Така се възпитават шампиони. Ще искаме от клубовете още по-упорита работа и първенци”, започна словото си домакинът на мероприятието Тодор Попов.

Кметът на Пазарджик обяви, че реконструкцията на Балона е струвала на общината 1,7 милиона лева. Нека на този фон някой да ми намери кой е правил 50-метров басейн с най-модерна пречиствателна и отоплителна система на газ и със солари за 1,7 милиона лева през последните 10 години. Няма да посочвам общини, но подобни съоръжения са правени на стойност между 5 и 7 милиона лева. А има и една община, която за същото съоръжение миналата година поиска от държавата 13 милиона лева. Вие си правете сметката!", обърна се към присъстващите кмета. 

След ремонта 50-метровият басейн вече отговаря на стандартите за провеждането на национални състезания. Той е направен с модерни настилки, система за затопляне на водата, система за пречистване и всички възможно най-добри технологии за този вид дейност. Ремонтът е обхванал и прилежащата сграда - съблекални и сервизни помещения, офиси.

Обособени са външни и вътрешни душове, ремонтиран е покривът, върху които има соларни системи за топла вода. Всеки от клубовете има кабинет. „В следващата година ще продължим с ремонта на втория басейн. Съоръжението за скокове във вода не отговаря на никакви стандарти, затова там ще направим басейн за по-малките деца с размери 23/23 м. и с това ще завършим комплекса. Малкият басейн е предвидено да е по-топъл и през зимата ще бъде покрит с т.н. „балон”, за да се ползва целогодишно", каза Тодор Попов.

Открития плувен басейн Балона ще се ползва в периода от 15-ти май до 15-ти октомври, а през останалата част от годината децата ще тренират в закрития плувен басейн. На базата ще има дежурен спасител, каквито са изискванията. През следващите дни ще бъдат допълнително монтирани ограничители за коридорите. 

Кметът съобщи още, че освен за спортисти, басейнът ще бъде отворен и за граждани. Влизането ще е с абонаментни карти, които могат да се закупят от  касата на закрития басейн. Работното време на Балона от 1 септември до 15 октомври ще е от  9:00 ч. до 18:30 ч., а през лятото – от 8:00 до 20:00 ч. Температурата на водата ще се поддържа в рамките на 26-27 градуса.

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Кънчо Путкодеров

Кънчо Путкодеров

02.09.2021 | 19:39

Браво, дано от този басейн да излязат много шампиони и да прославят България!

Отговори
0 0
Бунтата

Бунтата

01.09.2021 | 20:16

Браво Тоше-цар си!!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?