Следвайте ни

Пазарджик отбелязва 134 години от Съединението на България

Пазарджишката общественост отбеляза днес една от най-светлите дати в историята на страната ни - Деня на Съединението. На този ден преди 134 години обединена България отново се вписва на картата на Европа с голяма част от изгубените си територии след падането под Османско робство. 

Празникът се отбелязва с общоградски тържества, които започнаха с поднасяне на цветя пред паметника на писателя Захари Стоянов, който е сред водещите фигури в осъществяването на голямата идея за единна България.

"Днес пред българския трибагреник отдаваме заслужената почит на всички онези българи, които дръзнаха да се противопоставят на непоклатими на пръв поглед политически решения, в името на идеала за единена България. Пазарджик е един от градовете, в които съединистката идея се заражда и поддържа още от самото начало. И не само се подкрепя! В Пазарджик се създава много силна и компактна група, която винаги и при всички обстоятелства отстоява и работи за нейното осъществяване. Константин Величков, свещ. Георги поп Тилев, Яков Матакиев, братя Георги и Стефан Консулови, Иван Войводов, Иван Соколов, Петър Зографски, Отон Иванов, братя Антон и Тодор Мумджиеви и Тодор Киров са най-ярките представители на тази пазарджишка група. В града тайният революционен комитет за Съединение се създава в края на юни 1885 година.

„В разстояние на два месеца – пише в спомените си Тодор Мумджиев, - почти повечето граждани … бидоха посветени в делото… Из всички села бе проагитирано, всичко бе готово”.

Мога спокойно и с гордост  да заявя, като кмет на Пазарджик, че този дух на единение е жив вече 134 години, подчерта Попов. Убеждавал съм се неведнъж в това! Историческото събитие, което отбелязваме днес ни завеща простичък, но много смислен текст: „Съединението прави силата!”. Това е посланието, което ако помним, ще пребъдем като общност и като нация! Честит празник!".

Гости на тържеството организирано от Община Пазарджик бяха народните представители Десислава Костадинова и Надя Клисурска, зам. областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев.

Програмата продължава на площад "Константин Величков" с изпълнения на  Ансамбъла за народни песни и танци ”Пазарджик”.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?