32

Пазарджик отбеляза 146 години от Освобождението си

146 години от Освобождението на Пазарджик от османско владичество бяха отбелязани пред паметниците и паметните плочи на личностите, спомогнали за извоюване на свободата. Жителите и гостите на града сведоха глави пред паметта и делото на ген. Николай Брок, чийто войски първи настъпват в полуопожарения град в историческата 1878 година. Граждани и общественици почетоха големия ден.

„На този свят ден отбелязваме 146 години от Освобождението на Пазарджик от османско владичество пред паметниците и паметните плочи на хората, спомогнали за родолюбивото дело, припомни кметът на града Петър Куленски.

За свободата на България от нашия край участие взимат множество граждани. В редовете на опълчението се сражават повече от 80 пламенни родолюбци от Пазарджишкия край. Тридесет и пет души от тях са от Пазарджик и селищата на общината, тридесет и един са от Панагюрско, осем от Брацигово, трима от Батак, трима от с. Розово, двама от Пещера, един от с. Ветрен.

Отдаваме почит и на смелостта на героите, която смелост невинаги се проявява само на бойното поле. През януари 1878 г. Ованес Съваджъян е военизиран телеграфист на гарата в Татар Пазарджик. При своето изтегляне от града командващият на османските войски Сюлейман паша иска разрешение от султана и Портата в Цариград над населението да бъде устроено клане и да опожари града. Турското правителство дава на Сюлейман положителен отговор, но телеграфистът Ованес Съваджъян променя текста на телеграмата и я предава дешифрирана в точно обратния смисъл в ръцете на паша, който не разбира морзовата азбука. Градът бива спасен заради огромната жертвоготовност на достойни хора с една-едничка мисъл – свободен и съхранен Пазарджик.

Днес сме единни в това да съхраним делото на смелите мъже и жени, на които мнозина от нас са наследници. Да ги почетем с делата и мотивите си и в утрешния, непразничен ден, е това, което прави почитането на този ден така смислено за нашия край. Честито Освобождение, пазарджиклии!“.

 

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 10 оценки
4.8/5 от 10 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?