Следвайте ни

Пазарджик има нов световен шампион - Василена Петкова

Амбициозната девойка е отличничка, иска да стане лекарка, вече има своя школа, смята да тренира деца и да ги привлича към спорта

viber icon

Василена Петкова е новият световен шампион на Пазарджик. Петнайсетгодишната девойка отбеляза нов връх в спортната си кариера, като стана победител в провелото се вчера Световно първенство "Варна къп". Амбициозното момиче заслужено се изкачи на най-високото стъпало от стълбицата на фаворитите, след като се пребори с изключително силната конкуренция на 400 претенденти за престижната титла, дошли в страната ни от над 30 държави.


Добрата новина съобщи бащата на Василена - Венцислав Петков от Мало Конаре, който също е известен човек - той е един от най-успешните агропредприемачи и един от учредителите на Националното обединение на младите фермери в България. В последните години обаче е видно, че спортната кариера и успехите на дъщеря му за него са на първо място, посветил се е на нейното израстване и усъвършенстване.


"Василена тренира карате киокушин от 6-годишна, а от 9-годишна възраст започна да се състезава - разказва гордият баща, който признава, че е на седмото небе от щастие. До момента е носителка на множество международни и европейски титли, многократен шампион на България е, а сега покорява най-високия до момента връх в кариерата си, вчера беше нейният звезден миг! Световно първенство за младежи и юноши във Варна, откъдето се връщата като безапелационен победител! След четири трудни и оспорвани срещи показа най-силни резултати и заслужено спечели златния медал, а това е нейна сбъдната мечта!".

Състезанието е организирано от Световната федерация по киокушин, разказа още Петков. Измежду представителите на 30 държави от цял свят най-силни и с най-голямо присъствие са били претендентите от Русия, Украйна и Унгария. На борбената Василена се паднало предизвикателството да се бори с две от най-трудните съпернички от Русия на полуфинал и на финал, а преди това - с представителки на Украйна и Тунис. Така извоюваната с много усилия победа била още по-удовлетворяваща за младата наша състезателка. 

"И в четирите срещи показа тотално превъзходство, убедителни победи, направи разнообразна и красива игра, а с това заслужи и купа за най-техничен състезател плюс световната купа. Това е доказателство, че е много добре подготвена и че превъзхожда своите връстници в цял свят!" - разказа още бащата на шампионката. 
Василена е състезателка на "Спартак" - Пазарджик и е част от Младежкия национален отбор по карате киокушин. Същевременно е силна и в кикбокса, където също има впечатляващи успехи.

Момичето има и собствен клуб, учреден наскоро, който се казва "Тайгър Дожо". Това ще бъде следващата стъпка в спортната й кариера - да тренира деца и да им предава не само знанията и уменията си, но и спортния дух, амбицията да бъдат победители, самата тя да създава и възпитава следващите шампиони на Пазарджик и България.
Това обаче засега е проект. Девойката е на 15 години, учи в Езиковата гимназия, в училище също е отличничка. Стреми се да бъде сред най-добрите във всичко от малка. Успява, а при това намира време да помага и на своите родители в техния бизнес - отглеждането на уникалния сорт домати "Розова мечта" в няколко декара собствени модерни оранжерии. Венцислав отбелязва по този повод, че "кръвта вода не става". Той и съпругата му Галина Петкова предпочитат да дадат възможност на дъщеричката си да изживее детството си, да се радва на типичните за нейната възраст успехи в училището и спорта. Тя обаче сама настоява да се включва и в работата. Там е също толкова любознателна, а вече - и подготвена. Често дава ценни идеи кое как може да се промени, за да стане по-добре, разказва баща й, като не крие надеждите си, че тя ще усъвършенства още повече и селекционирания от него сорт розови домати.
До момента Василена е шесткратен републикански шампион по карате киокушин, има три международни отличия. В кикбокса също е шесткратен шампион на България, европейски шампион и балкански шампион. А от вчера е и световен шампион по карате киокушин.
Амбициите на младата дама са разнопосочни, но вече подредени по приоритети. На първо място залага на добра професия. Мечтае да стане лекарка, и то добра. Така че се подготвя отсега за кандидатстване в медицински университет след гимназията. Смята да продължи да се занимава и със спорт, вижда се и като треньорка след приключване на състезателната си кариера. Проявява интерес и към семейния бизнес, което обнадеждава Венцислав, че след години, ако реши да се оттегли, ще предаде нещата в добри и грижовни ръце.
"На 15 години Василена има изграден характер, дисциплина, самоувереност. Винаги вярва в успеха. Никога не е била разколебана по време на състезание, тя отива, за да победи! За тази възраст това е уникално съчетание! Радваме се като родители, че сме изградили у нея тези качества. За нас тя е най-големият успех! Всичко друго - бизнес или каквото и да било - е на второ място. Най-много се радваме, че имаме чудесно и добре възпитано дете с реалистични мечти и ясно изразена воля да ги постигне".
От екипа на "Марица" пожелаваме на Василена да е здрава, все така амбициозна и успешна, да покорява нови върхове и смело да сбъдва мечтите си!

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?