32
Следвайте ни

Пазарджик e на прага на червената ковид зона

След кратко затишие заразата пак настъпва. Новост е, че карантината за контактните, но здрави, е от 6 до 10 дни

viber icon

След кратко затишие коронавирусът отново атакува Пазарджишко. Вчера от здравните власти оповестиха, че за вторник новозаразените са 93-ма, от вчера са регистрирани още 51, а областта е напът да се върне в червената зона. Всъщност регионалният град не е излизал от нея, сочат данни на здравните власти.

 

Регионалната здравна инспекция следи с особено внимание случващото се в училищата и детските градини, коментира директорката на ведомството д-р Хюля Шериф. От края на миналата седмица досега няколко са засегнатите от коронавируса детски и учебни заведения, като във всички има единици заразени деца или преподаватели, но в повечето са карантинирани групи и паралелки - Езиковата гимназия, ОУ "Христо Смирненски", ОУ "Св. Климент Охридски" и Професионалната гимназия по строителство в Пазарджик, СУ "Васил Левски" - Велинград, Професионалната гимназия по машиностроене и СУ "Нешо Бончев" в Панагюрище и СУ "Методий Драгинов" в село Драгиново. Преподавателите са от НУ "Васил Левски" и Спортното училище в Пазарджик, както и детските градини в Сарая и Мокрище.

Сред новите случаи от вторник, когато бе отбелязан бум на новозаразени, са ученици от ПГ „Ив. С. Аксаков“ – град Пазарджик, от ПМГ „К. Величков“ – град Пазарджик, от ЕГ „Б. Брехт“ – град Пазарджик, ОУ „С. Климент Охридски“ – град Пазарджик, СУ „Н. Бончев“ – град Панагюрище; учители от ПГ „Ив. С. Аксаков“, СУ „Н. Бончев“ – град Панагюрище и ДГ „Слънчо“ – Пазарджик. Регистрирано е и дете от ДГ „Детски рай“ – град Велинград.

Не се преминава на онлайн обучение, когато заразените не са били в близък контакт с останалите в класа, поясни д-р Шериф.

Новост е, че карантината вече не е 2 седмици, а от 6 до 10 дни. Продължителността й се изчислява според риска от разпространение на заболяването. Има случаи, когато заразен преподавател, ако е бил на разстояние и със защитни средства, учениците продължават да учат присъствено. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?