32

Първият водороден автобус в България идва в Пазарджик на 21 юни

Жителите и гостите на Пазарджик ще имат възможността да се повозят на първия водороден автобус в България, който ще бъде тестван по улиците на няколко града. Тази инициатива е част от „Български водородни дни“, които се провеждат от 16 до 26 юни в три града в страната ( София, Стара Загора и Пазарджик) и има за цел да популяризира водородния електрически транспорт като чиста, ефективна и достъпна форма на придвижване.  

На 21 юни автобусът ще се насочи към Пазарджик, където ще участва във Водороден информационен ден. Началната точка, от която жители могат да се качат и да видят сами предимствата на този вид транспорт, ще бъде от уширението пред ПМГ „К. Величков“ на 21 юни от 12:00 часа.

Това събитие ще бъде от особено значение за местните жители, които ще имат възможността да научат повече за водородните технологии и техните предимства. В допълнение към водородния автобус, шофьорите ще могат да тестват и първата водородна кола в България, закупена по проект на Центъра за компетентност „Хитмобил“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие за периода 2014 – 2020 г. по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Събитието се организира от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия (BGH2A), с финансовата подкрепа на Съвместно предприятие „Чист водород“ и по проект JIVE 1 и 2 за 300 нови автобуса с горивни клетки с нулеви емисии и изграждане на свързваща инфраструктура за зареждане в 6 държави-членки на Европейския съюз. Подобни събития се организират също в Румъния и Гърция, като част от цялостната европейска кампания за популяризиране на водородната електромобилност в Югоизточна Европа.

*Пресцентър на Община Пазарджик

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?