Следвайте ни

Първият месец в извънредно положение – какво се промени?

viber icon

Пазарджик, както и цялата страна, вече от месец са в капана на кризата COVID-19. Навърши се ​днес, или по-точно в 0 часа през нощта. Тези от нас, които са гледали паметния полунощен брифинг, вероятно никога няма да забравят какво е усещането в мирно време на екрана да се появи генерал във военна униформа и да обяви извънредно положение. А това беше само началото.

Шокиращият начин извънредното п​оложение да бъде оповестено беше само първата от поредицата шокиращи промени, за които никой от нас не беше подготвен. И още не е.

Последва експериментът „дистанционно обучение“, който май работи само в отчетите и справките за пред МОН. Учители и директори обаче, макар и с половин уста, постепенно се отпускат да си кажат, че резултатите никак не са обнадеждаващи. Самият министър на образованието Красимир Вълчев призна това в някои свои публични изказвания и съобщи, че вероятно ще се наложи удължаване на учебната година.

Последва и принудително затваряне на всички места, където се събират повече хора и принудително замразяване на работещи бизнеси. Първата вълна помете малките фирми и целия туристически бранш. Последваха ги обаче и големи ​заводи и цехове със стотици и дори хиляди души персонал. И все по-натрапчиви слухове за фалити. Да се надяваме, че принудителното разпускане в отпуски ще бъде само за периода на извънредното положение.

Неговият край и досега не се вижда, а щетите реално са във всяка сфера. Първоначалният срок до 13-ти април беше удължен с месец, до средата на май. Няма ясни прогнози обаче дали тогава ще бъде отменено и ако да – напълно или частично.

Междувременно всеки ден валят съобщения от същия генерал в униформа за нови и нови болни с COVID-19. Пазарджишко не е сред тежко засегнатите региони, но все пак 17 заболели, двама починали и три общини, в които заразата доказано е проникнала – това не е за пренебрегване.

На всички ни се иска да вярваме, че няма да има тежки последици и след отмяната на извънредното положение всичко ще си е същото. С времето обаче все повече се убеждаваме, че всъщност това е утопия. Полека осъзнаваме, че вече нищо не е същото и никога няма да бъде. Дори при най-оптимистичния сценарий с физическото унищожаване на вируса, ако това – дай, Боже - се случи.

Ние самите не сме същите и никога няма да бъдем. Ползата, която можем да извлечем от случващото се, е да се научим да сме по-мъдри и по-мислещи. Да отсъдим дали е най-важното да търсим вина за пораженията върху икономиката и обществения живот или за това, че някой е имал неблагоразумието да се разболее от COVID-19, сякаш го е искал. Или да си правим верните изводи, за да не се препъваме отново в едни и същи камъни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Лора

Лора

13.04.2020 | 16:30

По бързи и по мислещи, едва ли...!

Отговори
0 0
Бързина

Бързина

13.04.2020 | 13:31

Вика Путин Шойгу и предупреждава, ФСБ докладва говориш много. И Шойгу обяснява, говорим си с американския колега и ми се хвали, имали шаман, който възкресявал. А ние имаме човек, който бяга по бързо от самолет. Възкресят ли Сталин, ти Путин ще бягяш по бързо и от самолет

Отговори
0 1
Намразих китайците

Намразих китайците

13.04.2020 | 13:00

Това се случи и тия дето ги защитават!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?