Следвайте ни

Първи сигнал до РИК: Прави ли се агитация с общинска автовишка?

viber icon

Първа жалба за нарушение на правилата за провеждане на кампанията преди вота е разгледан от Районната избирателна комисия в Пазарджик. Сигналът е постъпил по електронната поща на РИК от електронната поща на Борислав Стефанов Малешков, но неподписан от същия. В него се твърди, че на 07.03.2021 г. на територията на град Септември, върху билбордове са поставени агитационни материали на кандидата за народен представител от Коалиция ГЕРБ-СДС Десислава Костадинова с помощта на автовишка с надпис “Община Септември”. Излагат се съмнения за неправомерно използване на публичен административен ресурс и за евентуално нарушение по чл.168, ал.3 от ИК. Иска се да бъде извършена проверка относно обстоятелствата - чия собственост са автовишката и билбордовете и дали има сключен договор за възмездно ползване с техния собственик. Прилага се снимков материал.

Във връзка с извършване на проверка по случая РИК Пазарджик е изпратила запитване по електронната поща до Община Септември относно подадения сигнал. Постъпил е отговор, в който заявява, че Общината не притежава автовишка и че рекламните съоръжения от снимковия материал не са общинска собственост.

Поради лошото качество на снимките не може да бъде установен регистрационния номер на автовишката и съответно не може да бъде направена справка в КАТ относно собствеността на същата.

На следващо  място РИК Пазарджик не разполага с информация относно собствеността на билбордовете от снимките, поради което не може да  извърши проверка дали има сключен договор между собственика им и кандидата за народен представител, респективно Коалиция ГЕРБ-СДС, мотивират се от комисията.

РИК оставя без уважение постъпилия сигнал, тъй като при извършената проверка  не е установено нарушение на Изборния кодекс.

Решението подлежи на оспорване пред ЦИК.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?