32

Първа и втора награда за наши кукерски групи от фестивала в Стара Загора

С първа и втора награда от XXII Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора се завърнаха кукерските групи на Лесичово и Варвара.

 Форумът на 4 март  бе организиран от Община Стара Загора, НЧ „Николай Лилиев 2005“, НЧ „Настроение 2017“, Общество за фолклор и се проведе след тригодишно отсъствие заради Ковид. Председател на престижното жури беше  носителят на Световен Оскар за фолклор, акад. Крум Георгиев, който е и почетен гражданин на града-домакин. 

Фестивалът беше открит от заместник-кмета на община Ст. Загора Милена Желева, която благодари на читалищата-организатори за случването на събитието в годините. Приветства всички с добре дошли и изказа признанието си към създателя на форума акад. Крум Георгиев, оценявайки приноса му за културния живот в общината и областта. Пожела здраве, плодородие и пролет, изпълнена с надежди. С поднасяне на букет  - цветя поздрави водещата за рождения й ден. 

По време на XXII Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора, с хиляди хлопки и чанове, над 600 участници наричаха за здраве и плодородие, гонейки злото с песни, танци, игри – на пъстрата от различни костюми и обичаи сцена на античния форум „Августа Траяна“. 

Малки кукери от старозагорските детски градини дадоха старт на събитието, за което получиха стотици усмивки и силни аплодисменти.

Фестивалната програма започна с гръм на черешово топче от село Гранитово. Продължи с останалите 15 състава от селата Айдемир, Васил Левски, Гранитово, Голямо Дряново, Долно езерово, Лесичово, Арапи, Тъжа, Земен, Калипетрово, Домлян, Маломир, Варвара, Калофер и Хисаря.

Стотици зрители се радваха на танците и ритуалите на старци, бабугери, васильовци, арапи и други маскирани персонажи - жени, мъже и деца, гонещи злото, тъмнината и студа. Правиха си снимки с тях, подскачаха в ритъма на звънците, играха хора. И празничната програма продължи до следобедните часове.

Групата „Дервиши Варвара“ от варварското читалище „Селска пробуда-1927“ заплени публика и жури с игра, хлопки, костюми. Маските, за които бяха отправени препоръки, бяха елемента, попречил на състава да се пребори за първа награда. Но пък присъдената втора – беше сериозно признание за съхраняване на местната традиция по автентичен, колоритен и атрактивен начин, предаден въздействащо на зрителите.

Дервишката група на читалище „Отец Паисий-1890“ представи обичая „Дервишовден в Лесичово“, вписан в Националната листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища-България" през 2014 г. Впечатли с играта, звънците, но най-вече с костюмите и маските – автентични и характерни. Всичко това, формира комплексна оценка на журито за присъждане на първа награда за групата, защитила името си на шедьовър на културно наследство от Представителната национална листа.  

Беше чест за мен да присъствам на XXII Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора. А представянето на наградените читалищни състави от областта, ме изпълни с гордост.

Освен оказаната логистичната подкрепа, изказвам и поздравления от името на Регионален център „Читалища“ – Пазарджик към кукерските групи на Варвара и Лесичово. 

Автор: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?