Следвайте ни

Парад на домашните любимци събира малки и големи в Бъта

viber icon

Традиционният Парад на домашните любимци ще събере малки и големи пред в село Бъта малко по-късно днес. Организатор на колоритното събитие е местното читалище „Никола Й. Вапцаров“. Денят обикновено се превръща в празник – това е най-очакваното и най-масовото събитие от ваканционната програма на културната институция.

Интересът към Парада на домашните любимци често изненадва и нас, макар да го провеждаме вече толкова години – признава Мария Кършева, секретар на читалището. – Идват от съвсем мънички до вече доста пораснали деца, а и не само деца. И това не е просто прищявка. Има много причини, поради които е полезно подрастващите да имат свои любимци – така се учат и на приятелство, и да възпитават животни, и да се грижат за тях, да бъдат отговорни. Идват с кучета, котки, папагали, земноводни, зайчета, други гризачи… Аз за първи път видях какво е това чинчила на един от предходните паради и ми беше много любопитно!

Емоцията за малките е още по-голяма – снощи едно дете ми се обади да се похвали, че ще дойде с кон. Родителите са животновъди и момчето ще пристигне, яхнало коня, а е за трети клас! Винаги на този ден площадът ни „отеснява“, а децата са наистина много щастливи, което най-много ни радва и ни кара да се чувстваме удовлетворени“.

За всеки от участниците кметството осигурява поощрителни награди. Има и специални отличия – за най-малки стопанин и стопанка, за най-пухкав, най-срамежлив или най-чаровен любимец, „Като две капки вода“. 

Сред най-колоритните спомени от предходни издания бил грамаден петел, донесен на площада в клетка, за да се състезава с другите любимци. Веднъж пък Мария Кършева като на шега решила да изнесе на изложението две пилета, настанени в декоративна кошничка. За малчуганите, живеещи в града и идващи по-рядко при баба и дядо пернатите били истинска атракция. Някои хлапета за първи път виждали живо пиле. Така че Парадът на домашните любимци понякога им помага и да не късат връзката с живота на село и при днешните реалности.

*Снимки - архив на читалище „Никола Й. Вапцаров“ - село Бъта

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?