Следвайте ни

Пандизчия изкара затворническата администрация незаконна

Лишеният от свобода опита да прибере 80 000 лева чрез съда

viber icon

Лишен от свобода обяви администрацията на Пазарджишкия затвор за... незаконна. ​В жалбата му до Административния съд, с която иска 80 000 лева обезщетение, пише: „…за незаконността на администрацията на Затвор-Пазарджик, за поставянето ни в неблагоприятни условия, както и унижения на човешкото достойнство, за причинени ми имуществени и неимуществени вреди".

-------

Това е само едно от многото дела, заведени от затворници срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", Министерството на п​равосъдието или срещу конкретни служители на Затвора. Куриозният иск не е стигнал до разглеждане, защото съдът е отказал на ищеца правна защита и освобождаване от държавна такса, а той не е платил в срок дължимите 10 лева за процеса. Други лишени от свобода обаче печелят споровете пред Темида и държавата им изплаща солидни, понякога шестцифрени компенсации за мизерията в килиите.

Какво се прави, за

да се прекрати това даване на грешни пари, 

попитахме зам.-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов при гостуването му в Пазарджик миналата седмица.

"Въпросът с тези дела волно или неволно се раздува. В системата на затворите се прави планомерно подобряване на битовите условия. Част от исковете са за минали периоди. Текат ремонти и затваряне на арести, ако не отговарят на стандартите и не могат да се пригодят. Миналата година поне два ареста бяха закрити и вместо тях се правят нови. Така че се надявам тези дела да намалеят", коментира Проданов.

Директорът на Пазарджишкия затвор старши комисар Веселин Коцев припомни, че там също се прави основен ремонт. Той е започнал преди около две години и върви с прекъсвания, тъй като няма как сградата да бъде освободена за строителните дейности. 

Досега са обновени северното и южното крило с около 1 милион лева,

отпуснати от Министерството на правосъдието. Така местният затвор е първият в страната, където ​обитателите са по 4-6 в килия, а осъдените до живот - ​по 1. Към всяка има санитарен възел с топла вода, общите бани и тоалетни са в миналото. Лошото е, че не се пази и само три месеца след подобренията вече се налага ремонт на ремонта заради вандализъм.

Друг проблем е, че 

воденето на такива дела се е превърнало в бизнес,

признава Веселин Коцев. Един и същи адвокат влиза в затвора когато си поиска (и има това право по закон), за да си търси клиенти и лесни хонорари. Една и съща искова молба с копи-пейст и със смяна на имената се подава от десетки лишени от свобода. Най-често претенциите са за лоши условия, но има и за психически тормоз или за обжалване на наложени от директора наказания.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?