Следвайте ни

Пандемията напълни Бъта с новодомци

viber icon

Невиждан досега интерес за покупка на имоти в село се наблюдава в Бъта от началото на пандемичната обстановка, съобщи кметът Георги Александров. Всичко, което е обявено за продан, вече е продадено.

Така "новите бътовци" вече са немалък дял от населението, коментира още кметът. Новозакупените къщи се използват обикновено сезонно - през лятото, или през съботите и неделите. Някои се използват и като постоянен дом,от хора които могат да си позволят да работят от дистанция. Купувачите са единодушни че селото ни е живо и с нелоша инфраструктура, с лесен достъп до главен път и до магистрала "Тракия", водоснабдено и електрифицирано и с много добър интернет. В Бъта и в околността изобилстват хубавите гледки, историческите и природни забележителности. Много се цени и липсата на престъпност.

Китното село, в което отчитат бум на новодомци, се намира на 8 км от Панагюрище и на малко повече от 20 км от Пазарджик и само на 4 км от курорта Баня, известен с целебните си минерални води и спокойните плажове. То е разположено в Същинска Средна гора. 

През селото тече Банска Луда Яна, която се влива в река Панагюрска Луда Яна след село Бъта. В коритото на реката често се откриват златни песъчинки, информира Уикипедия.

В близост до селото има два микроязовира, подходящи за спортен риболов. Съществува минерален извор в местността „Топлика“.

В близост до селото има крепост, останала от турско време, наричана от местните жители „Калето“ или „Красен кале“. При разкопки са намерени различни сребърни и златни накити и монети от различни векове.

Запазени са автентични културни традиции. Селото се слави със самодейния си състав, наречен Игликата, известен с представянето на самобитни ритуали, обреди и песни, печелили много награди на различни събори.

Населението в Бъта, по данни на НСИ, е малко над 1100 човека. Интересно е колко ли ще са те при предстоящото идната година преброяване...

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?