Следвайте ни

Панагюрското злато си идва у дома за 70 г. от откриването му

viber icon

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома. Днес то ще бъде посрщнато в Историческия музей в Панагюрище.

Тази година се навършват 70 години от откриването му, по този повод уникалните 9 златни съда ще бъдат изложени до 16 декември 2019 година в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година зала трезор в Историческия музей в Панагюрище.

Годишнината от откриването на Съкровището съвпада с откриването на  посмъртна изложба на проф. Емил Мирчев в Историческия музей в Панагюрище, посветена на личността на Професора, който е участвал в изработката на двете копия на Панагюрското златно съкровище, едното от които се съхранява в Музея. Предстои и провеждането на Кръгла маса.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?