Панагюрското злато се връща у дома

4 милиона туристи видяха съкровището в Лувъра

Оригиналът на Панагюрското злато се връща у дома през септември. Уникалните девет съда ще бъдат изложени през есента в специално изградената зала-трезор в Историческия музей в Панагюрище, стана ясно след телефонен разговор между кмета Никола Белишки и шефът на НИМ Божидар Димитров.

Съкровището направи голям фурор, след като бе включено в изложбата "Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България" в Лувъра. Над четири милиона души са разгледали експозицията в най-престижния европейски музей от 15 април до 20 юли. В края на миналата седмица антиките кацнаха отново на българска земя при засилени мерки за сигурност. Златото бе охранявано от десетки униформени, Божидар Димитров го посрещна лично. В момента съдовете отново са изложени в Националния исторически музей.

Според споразумение е предвидено съкровището да прекарва всяка година по минимум месец в родния си град. При последното излагане на оригинала в Панагюрище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на богатата орнаментика на тракийския сервиз./Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?