32
Следвайте ни

Панагюрка представя носия от Величково в календар на "Живите български корени"

viber icon

Женски костюм от село Величково, Пазарджишко, от началото на ХХ век ще краси календара "Девойко, мари, хубава" на фондация "Българските корени". Представя го млада пловдивчанка, при която фотосесията е минала не без очарователни изненади.

Облеклата са от фонда на Регионален исторически музей Пазарджик. Кадрите са заснети със съдействието на Мария Йорданова – уредник отдел „Етнография“ РИМ Пазарджик.

Носията облече красивата млада жена Ани Динева от Пловдив. На снимките с Ани присъстваше и нейната малка дъщеричка - Снежанка. Ще я видите и нея, в някои от кадрите с мама.

Костюмът от с.Величково се състои от рокля без ръкави, при полите има украса от три тънки ивици черен плат. Ивица черен плат обточва огърлието, следвана от бордюр от листа в същия цвят. Ризата е памучна, с поли от пришита бяла кенарена ивица, богата ръчно изплетена дантела на ръкавите и везбена украса по пазвения отвор. Кърпата е масленозелена, памучна, с красиви зарафлъци (кенета). Черната сатенена престилка е с украса от избродиран цветен венец. Ръчно изплетените чорапи от памук са с разноцветна флорална украса.

Как красивата Ани представя себе вижте в нейната визитка тук:
"Родена съм в град Панагюрище. Живяла съм няколко години в Стрелча и след това в град Пловдив. Кръстена съм на баба ми Анна. Моето име е с библейски произход и означава - благодат. В момента съм в майчинство. Имам малка дъщеричка. Много обичам да се занимавам с деца и наскоро завърших педагогика. Обичам да рисувам. Обичам и се вълнувам от музика, приключения, разходки със семейството и приятели.
В моето семейство винаги са се уважавали българските традиции. Спомням си когато бях малка и ходех на детска градина, как баба ми една година се беше облякла като Баба Марта за тържеството в детската градина. Тогава аз много я ревнувах, спомнях си че дори се разплаках, защото мислех, че така ще е баба и на другите деца. Но пък в същото време се гордеех с нея.
Сестра ми е народна певица и много често се наслаждавам на български народни песни. Обичам да гледам и народни танци.
Харесвам минералните извори в Стрелча. Всяка година там се чества Празника на розата, а на Илинден се прави събор.
С голямо удоволствие и вълнение облякох тази над 100-годишна носия за снимките. Почувствах се горда със себе си, като истинска българка. С удоволствие отново бих облякла народна носия. Бих я облякла за Лазаровден, фотосесия и за всеки друг повод, за който би било подходящо.
За мен България е една красива държава с много традиции и красиви народни носии!"

Фотограф: Петър Петров

Календарът можете да разгледате тук: https://www.bulgarianroots.bg/bulgarian-roots-eshop 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?