Следвайте ни

Панагюрка дари извезано от нея знаме на Историческия музей в Батак

viber icon

„Дойдохме тук, за да се поклоним! Моят поклон е това знаме, което изработих в продължение на 333 часа. В него има две сълзички, скътани в едно любящо сърце. Има два ядосани лъва, които не могат повече да търпят робството. Разкъсват халките... Батак е ново начало за Майка България. Батак е факел. Неслучайно има два факела, които осветяват нашия път. Да вървим по него! Това знаме посвещавам на всички знайни и незнайни, които проляха кръвта си за свободата на Майка България. То е посветено не само на героите от Батак, но и от Белово, Брацигово, Перущица, Пиринския край, взели активно участие в бунтовния април 1876 година“.

С тези думи се обърна към участниците в тържествата за 145-годишнината от Априлското въстание панагюрката Елисавета Георгиева, която дари на Историческия музей в града изработена от нея реплика на въстаническото знаме. На него са изобразени два ядосани лъва, които не могат да търпят робството и разкъсват халките на оковите. Между тях са символите на освободителните борби – кръстосани кама и револвер и християнски кръст, под които е извезан надпис „Поклон и амин“. В най-горната част пък се вижда „Батак 1876. Слава“ между два горящи факела.

Елисавета Георгиева е учителка от Панагюрище, която се е посветила на това да изработва знамена по подобие на извезаното през 1876 година от Райна Княгиня и да ги подарява на места, свързани с величавите моменти от историята на България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?