32

Панагюрище отбеляза годишнината от рождението на Райна Княгиня

Панагюрище отбеляза 168 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова. Пред  паметника й на едноименния площад с минута мълчание  и свеждане на глави  кметът на община Панагюрище Желязко Гагов, представители на културни институции и ученици от различни образователни институции почетоха паметта й.

Слово за  делото на Знаменоската прочете Ирина Конова, уредник в Къща музей „Райна Княгиня“. Името на Райна Княгиня ни вълнува и ще продължава да вълнува и потомците ни като символ на патриотизъм, на твърдостта на българката, на нейната готовност рамо до рамо с мъжете да отстоява свободата, акцентува г-жа Конова.

В знак на признателност към делото на Райна Княгиня  венци и цветя поднесоха кметът на община Панагюрище Желязко Гагов, Исторически музей-Панагюрище, Общинска библиотека „Стоян Дринов“,„Асарел-Медет“АД, представители на всички училища в Панагюрище. 

После по традиция присъстващите се поклониха и пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната й къща.

Учителката Райна Попгеоргиева Футекова.участва в подготовката на Априлското въстание и извезва Главното знаме. При тържественото му освещаване го развява и по-късно получава прозвището Знаменоската. Завършва училище за акушерки  в Русия и се връща в България. Омъжва се за Васил Дипчев, който е кмет на Панагюрище. Двамата имат петима сина – Асен, Владимир, Георги, Иван и Петър.

През 1898г. семейството се премества в София, където същата година умира съпругът й. По-късно, при нещастен случай, умира и синът й Петър. Поборническата пенсия не достига и Знаменоската  работи като акушерка, за да даде образование на децата си. Скръбта и несгодите бързо стопяват силите й и тя умира на 29 юли 1917 година в София.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 1 оценки
3/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Като млад специалист по времето

Като млад специалист по времето

22.01.2024 | 08:40

на соца работих по разпределение в Панагюрище. Прекрасни години. Колко млади хора, включително и аз, намерихме половинката си и създадохме семейство. Винаги съм се възхищавала на патриотичния дух на Панагюрище и как от малки възпитават децата си в любов и почит към героите на Априлското въстание. С такива градове България трябва най-много да се гордее. Всички политици трябва да минат на курс по родолюбие в Панагюрище.

Отговори
1 0
yiyui

yiyui

19.01.2024 | 12:05

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички~~----- https://da.gd/mbiox

Отговори
0 1
МАГИСТРАЛНА РАЗПОРЕТИНА

МАГИСТРАЛНА РАЗПОРЕТИНА

19.01.2024 | 11:58

ОКОЛОВРЪСТНОТО ВИ Е СВОБОДНО! ЧИЙ ГО ТЪРСИТЕ ТА СЕ ВЛАЧИТЕ В ТУРЦИЯ! БЪЛГАРСКИ БОК ЛУЦИ!

Отговори
0 2
МАГИСТРАЛНА РАЗПОРЕТИНА

МАГИСТРАЛНА РАЗПОРЕТИНА

19.01.2024 | 11:56

СУЛТАНА НЕ И ОТЪРВА ДА СЕ КЛЕЦА С ТИРАДЖИИТЕ НА ОКОЛОВРЪСТНОТО!

Отговори
0 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?