Следвайте ни

Панагюрище ще има нов водопровод най-рано след година

Очаква се Министерството на регионалното развитие да отпусне близо 1,3 милиона за съоръжението

Жителите на Панагюрище и общината ще могат да се радват на нов и по-добре работещ водопровод най-рано след година. Добрата новина е, че за строително-монтажни работи по изграждането на водоснабдяване от тръбните кладенци при село Злокучене до средногорския град се очаква да бъдат отпуснати 1 287 791 лева от Министерството на регионалното развитие по силата на споразумение с община Панагюрище. Обявена е и обществена поръчка за избор на изпълнител.

Предвидено е дейностите да се извършат за 360 дни. При подбора допълнителен актив от по 50 точки ще печелят кандидатите, предложили по-кратки срокове и по-ниска цена.

Оферти ще се приемат до 18.00 часа на 2 септември. Отварянето им е насрочено за следващия ден от 11.00 часа в Заседателната зала на общината.


Като цяло състоянието на водоснабдителната система на общината не е добро, посочва се в анализ, изготвен от специалисти преди няколко години.  

Магистралният водопровод Злокучене-Панагюрище е изграден през 1982 година, като първоначално предназначението му е било да снабдява главно заводите на „Оптикоелектрон“. През 1999 година е предаден на общината в града, а после е прехвърлен в активите на местното ВиК. Общата му дължина е 33,6 км. Снабдява и селата от община Стрелча.


Водоподаването става с три помпени станции с общо 12 помпи, колкото са и тръбните кладенци. Работата им не е автоматизирана, липсват устройства за точно измерване на подавания дебит. Те, както и и тласкателите, нямат защита от хидравлични удари, нито агрегати за резервно захранване. При внезапно спиране на помпите често стават аварии. Мрежата е в лошо състояние, заради което се отчитат големи загуби на вода. Недостигът й спрямо потребностите е над 49%.


Стоманените водопроводи от водоизточника до подем “Елшица“ са изпълнени от стоманени правошевни тръби, направени от огъната черна ламарина с дължина 2-3 м. Тръбите не са заводско производство и не отговарят на действащите стандарти. Външната антикорозионна изолация не е от усилен тип, а на отделни места такава изобщо не е правена. От подем до Панагюрище и село Оборище водопроводите са изпълнени от стандартни стоманени спирално заварени тръби. Няма монтирана катодна защита по трасетата на стоманените водопроводи, както и пречиствателна станция за питейна вода.


Проблемът допълнително се утежнява от затрудненията по експлоатацията, дължащи се на голямата обща дължина и труднодостъпни участъци. Не без значение е и лошото изпълнение на строително-монтажните работи на тръбопроводите и съоръженията.


Припомняме, че през септември 2017 година след двумесечно засушаване и 16 аварии само за 10 дни Панагюрска община изпадна във водна криза и обяви бедствено положение. Тогава бе подменена много малка част от тръбопровода, но от местната власт признаха, че това е само временно решение на проблема. ​

До по-трайно решение може да се стигне едва догодина, и то ако няма обжалване на резултатите от поръчката.

Дора Цветкова

Редактор

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (1)

Ангел

21.08.2019 | 18:34
8 0

Не ни трябва водопровод от Злокучене, а от Средна гора!!!

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?