Следвайте ни

Панагюрец, убил с джипа си дете, иска 30 бона за мизерия зад решетките

viber icon

Панагюрският предприемач Цветан Пъков, който бе осъден за трагичната гибел на 6-годишния Петьо Гевечанов, е поискал 30 000 лева компенсация за претърпяната мизерия зад решетките. Той е завел дело пред Административния съд в Пазарджик и го е спечелил, макар и частично.

Бизнесменът претендира сумата да му бъде изплатена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за страдания в следствения арест от 15 април до 10 юни 2015 година, а после – и в Пазарджишкия затвор от 10 юни 2015 до 11 януари 2016 година. Обезщетението е за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в обида, огорчение, битови неудобства, чувство на малоценност, принуда да търпи неща противни на волята му, причинени от действията на администрацията на ареста в Областната дирекция на МВР, Пазарджик и на Затвора Пазарджик имащи за резултат поставянето на задържания в неблагоприятни условия.

Панагюрецът твърди, че в ареста бил в помещение под земята без естествена светлина и чист въздух. То било 5 кв.м, а в него били настанени двама души. В затвора го държали в различни килии, също пренаселени, където се падали по 3 кв.м на човек. Били мръсни, със стар и скъсан балатум, имало гризачи и хлебарки. Храната била лоша и малко, готвели я затворници, а не професионални готвачи. Нямало тоалетна и топла вода. Наложеното наказание пък трябвало да бъде при общ режим, а реално е изтърпяно при строг.

В резултат на това арестуваният вдигнал кръвно и получавал припадъци. Лекарства му носели близките му, защото в затвора нямало.

Твърденията му се подкрепят и от свидетел, също лишен от свобода.

Представител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ моли магистратите да отхвърлят претенциите като неоснователни и недоказани. Сочат, че Пъков е бил при условия, не по-различни от тези за останалите арестанти и лишени от свобода.

Според представена справка за първия период панагюрецът е бил в помещение от 8 кв.м, където са настанявани по един или двама човека. През втория е бил в различни килии, където се твърди, че имало санитарни възли с по две тоалетни и две мивки, както  свободен достъп до тях. Правени били третирания срещу гризачи и насекоми, а за чистотата отговаряли обитателите, на които били осигурявани препарати.

В хода на проверката е установено, че в затвора бизнесменът действително е бил в пренаселени килии, където е разполагал с по-малко от 4 кв.м пространство, какъвто е минимумът. В килиите в ареста наистина не е имало прозорци. Не са представени и доказателства за редовни дезинсекции и дератизации.

Магистратите обаче сочат, че тези неблагоприятни условия са продължили за кратко време – пет месеца и половина, затова определят като справедливо обезщетение от 550 лева.

Името на Цветан Пъков нашумя, след като на 14 април 2015 година той блъсна с джипа си „Ауди Q7“ шестгодишния Петьо, който карал велосипед на улица до дома си. Последваха поредица протести и петиция с искане за максимална присъда и отнемане на книжката на Пъков доживот. Местните твърдяха, че той е системен нарушител и неведнъж бил препускал по улиците на града с бясна скорост. Не бил наказван, защото давал рушвети. Появиха се и твърдения, че е удрял и други двама души, на които платил, за да не подават жалби. От МВР реагираха със съобщение, че започват проверка по случая. Резултатите от нея обаче не бяха оповестени. А делото завърши с 4 години лишаване от свобода, повечето от които – в затворническо общежитие в Казичене.

Скандал се вдигна и през февруари миналата година, когато Софийският градски съд разреши предсрочното освобождаване на бизнесмена. Панагюрци заявиха готовност пак да излязат на протест. До това обаче не се стигна – прокуратурата атакува решението и то бе отменено.

Пет месеца и 21 дни по-късно, вече излежал цялото си наказание, Пъков бе освободен.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?