Следвайте ни

Панагюрец, убил с джипа си дете, иска 30 бона за мизерия зад решетките

viber icon

Панагюрският предприемач Цветан Пъков, който бе осъден за трагичната гибел на 6-годишния Петьо Гевечанов, е поискал 30 000 лева компенсация за претърпяната мизерия зад решетките. Той е завел дело пред Административния съд в Пазарджик и го е спечелил, макар и частично.

Бизнесменът претендира сумата да му бъде изплатена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за страдания в следствения арест от 15 април до 10 юни 2015 година, а после – и в Пазарджишкия затвор от 10 юни 2015 до 11 януари 2016 година. Обезщетението е за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в обида, огорчение, битови неудобства, чувство на малоценност, принуда да търпи неща противни на волята му, причинени от действията на администрацията на ареста в Областната дирекция на МВР, Пазарджик и на Затвора Пазарджик имащи за резултат поставянето на задържания в неблагоприятни условия.

Панагюрецът твърди, че в ареста бил в помещение под земята без естествена светлина и чист въздух. То било 5 кв.м, а в него били настанени двама души. В затвора го държали в различни килии, също пренаселени, където се падали по 3 кв.м на човек. Били мръсни, със стар и скъсан балатум, имало гризачи и хлебарки. Храната била лоша и малко, готвели я затворници, а не професионални готвачи. Нямало тоалетна и топла вода. Наложеното наказание пък трябвало да бъде при общ режим, а реално е изтърпяно при строг.

В резултат на това арестуваният вдигнал кръвно и получавал припадъци. Лекарства му носели близките му, защото в затвора нямало.

Твърденията му се подкрепят и от свидетел, също лишен от свобода.

Представител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ моли магистратите да отхвърлят претенциите като неоснователни и недоказани. Сочат, че Пъков е бил при условия, не по-различни от тези за останалите арестанти и лишени от свобода.

Според представена справка за първия период панагюрецът е бил в помещение от 8 кв.м, където са настанявани по един или двама човека. През втория е бил в различни килии, където се твърди, че имало санитарни възли с по две тоалетни и две мивки, както  свободен достъп до тях. Правени били третирания срещу гризачи и насекоми, а за чистотата отговаряли обитателите, на които били осигурявани препарати.

В хода на проверката е установено, че в затвора бизнесменът действително е бил в пренаселени килии, където е разполагал с по-малко от 4 кв.м пространство, какъвто е минимумът. В килиите в ареста наистина не е имало прозорци. Не са представени и доказателства за редовни дезинсекции и дератизации.

Магистратите обаче сочат, че тези неблагоприятни условия са продължили за кратко време – пет месеца и половина, затова определят като справедливо обезщетение от 550 лева.

Името на Цветан Пъков нашумя, след като на 14 април 2015 година той блъсна с джипа си „Ауди Q7“ шестгодишния Петьо, който карал велосипед на улица до дома си. Последваха поредица протести и петиция с искане за максимална присъда и отнемане на книжката на Пъков доживот. Местните твърдяха, че той е системен нарушител и неведнъж бил препускал по улиците на града с бясна скорост. Не бил наказван, защото давал рушвети. Появиха се и твърдения, че е удрял и други двама души, на които платил, за да не подават жалби. От МВР реагираха със съобщение, че започват проверка по случая. Резултатите от нея обаче не бяха оповестени. А делото завърши с 4 години лишаване от свобода, повечето от които – в затворническо общежитие в Казичене.

Скандал се вдигна и през февруари миналата година, когато Софийският градски съд разреши предсрочното освобождаване на бизнесмена. Панагюрци заявиха готовност пак да излязат на протест. До това обаче не се стигна – прокуратурата атакува решението и то бе отменено.

Пет месеца и 21 дни по-късно, вече излежал цялото си наказание, Пъков бе освободен.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?