Следвайте ни

Панагюрци се вдигат на протест, искат съд, не териториално отделение

viber icon

Жители на Панагюрище смятат да излязат днес на мирен протест в защита на Районния съд в града, който след броени дни ще бъде трасформиран в териториално отделение към Пазарджишкия районен съд. Това предвижда реформа в системата, провеждана от Висшия съдебен съвет, чието решение предвижда промяната да влезе в сила от 15 юни. Тя ще бъде приложена при 28 пилотни съдилища в цялата страна.

Новината предизвика ответна реакция сред служителите на правосъдната институция в средногорския град, които събират подписка с искане за запазването й. Желаещите да се включат могат да го направят всеки работен ден от 8:30 до 19:00 часа пред входа на съда.

Часове след призива за подкрепа панагюрци обявиха, че днес от 16,00 часа ще протестират пред съдебната палата, като издигат същото искане. Очаква се към тях да се присъединят и хора от Стрелчанска община, която също е обслужвана от Районния съд в Панагюрище.

"В защита на Панагюрския съд: Споделям виц в ролята на басня – Лъвът се шляел из гората Си, при което видял мечката и отегчено казал: „Ела довечера в бърлогата ми – ще те изям“. Тя покорно се явила – и била изядена. На другия ден Лъвът, при същите обстоятелства, поканил за вечерята Си вълка, той роболепно се отзовал и бил изяден. На следващия ден, пак така, Лъвът поканил зайчето за Своята вечеря. Зайчето обаче не било запознато добре с политическата обстановка и дръзнало да попита: „А може ли да не дойда?“ Лъвът отговорил: „Може, щом не искаш.“. Поука: Защо пък да не кажем, че не искаме Лъвът да ни изяде Панагюрския съд. Споделям истински истории, за да се възприемат като басня – В Панагюрище имаше Месно предприятие „Родопа“ за промишлена преработка на месо, в него работеха стотина професионални месари, произвеждаха изключително висококачествени салами, филета, суджуци, пушени и варени специалитети … и гордостта на панагюрци – Панагюрска луканка. Тайната на този специалитет се пазеше само тук, и само тук можеше да бъде приготвен по оригиналната рецепта. С Решение на тогавашния Окръжен комитет на БКП това панагюрско предприятие беше закрито и се откри такова в Пазарджик. В Панагюрище имаше предприятие на националния „Винпром“ в което се произвеждаха уважавани алкохолни продукти, включително за износ. Сред тях беше и гордостта на панагюрци – Панагюрската сливова ракия. Тайната на този еликсир за познавачи се пазеше само тук, и само тук можеше да бъде оригинално приготвен. Със Заповед на тогавашния Окръжен народен съвет Нашият „Винпром“ беше преместен в Пазарджик. Поука: Бях дете, когато слушах родителите си, като всички панагюрци, как се тюхкат, защото не са възразили срещу посегателството. /За разлика от зайчето. Още истории – от наши дни - за да се възприемат като басня. В Панагюрище доскоро имаше офиси на НАП, на НОИ, на служба „Кадастър“ …, даже имаше Районна прокуратура – Панагюрище. Вече няма, като и по този критерий Панагюрище все повече заприличва на Стрелча. Ежедневно на много панагюрци се налага да ходят до Пазарджик за елементарни услуги и да се тюхкат, че не са казали някому, че не искаме да сме стрелчани. /А на зайчето не се е наложило да се тюхка./ Да си дойдем на думата – сега искат да ни вземат и Панагюрския районен съд. До няколко дни. Проектът за това решение е на бюрото на Висшия съдебен съвет в София. За да пътуваме до Пазарджик – там да решават съдебните спорове между панагюрци. Много Ви моля, скъпи мои съграждани, нека този път да кажем, че не искаме. ПРЕД СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩИЯ РАЙОНЕН СЪД ПАНАГЮРИЩЕ СЕ СЪБИРАТ ПОДПИСИ В ПОДКРЕПА НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО МУ, А УТРЕ ОТ 16:00 ЧАСА ЩЕ ИМА МЪЛЧАЛИВ ПРОТЕСТ" - написа Петър Мулешков.

А ето и призива към подписката на съдебните служители:

"Районен съд Панагюрище се обръща към всички дейни българи и близки до Съдебната система членове на обществото
Почитаеми дами и господа!
Панагюрският районен съд е създаден през 1881г. и в годината на своята 140- годишнина, с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, на 15.06.2021г., предстои да се превърне в Териториално отделение на Пазарджишки районен съд.
Районен съд Панагюрище е една от институциите, с които общините се гордеят. Този съд е вкоренен в местния контекст. Всички Вие осъзнавате значението на правораздаването, респективно на Районен съд Панагюрище, за живота на гражданите и функционирането на институциите в Община Панагюрище и Община Стрелча. Съгласно Предложения Вариант 4 на новата съдебна карта, 28 районни съдилища от всеки един район в Република България следва да бъдат пилотно превърнати в териториални отделения. При преценката кои районни съдилища да станат териториални отделения, съгласно решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, трябва да отчете не само натовареността, социално-икономическите и демографските фактори, но и специфичната роля на районните съдилища като основен първоинстационен съд в системата на правораздаването. Трансформацията на Районен съд Панагюрище в Териториално отделение на Районен съд Пазарджик изолира едно основно звено на съдоустройствената система, понеже нашата дейност стои най-близо до гражданите и далеч не се изчерпва само с прякото разглеждане на делата. Към районните съдилища са учредени служби по вписванията, функционират и държавни съдебни изпълнители и „Бюро съдимост”, те осъществяват общия контрол за поведението на условно осъдените по местоживеене и др. Превръщането на Районен съд в Териториално отделение на Пазарджишки районен съд, което Териториално отделение само ще приема документи от гражданите, отправяйки ги до други съдилища в района, ще доведе до ограничаване на достъпа до правосъдие на жителите на общините Панагюрище и Стрелча, до недопустим разход на време, средства и невъзможност за добро и бързо обслужване на тези граждани. Считаме, че това ще доведе до недопустимо „индустриализиране" на правосъдието и отдалечаването му от гражданите.
Във връзка с това, инициираме подписка в рамките на широката общественост на Община Панагюрище и Община Стрелча, за запазване на Районен съд – Панагюрище, като самостоятелна единица в картата на Съдебната система в Република България.
Молим да се включите в подписката!
Желаещите да ни подкрепят могат да го направят всеки работен ден от 8:30 до 19:00 часа пред входа на Районен съд - Панагюрище до 03.06.2021г.(включително).
БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ПОДКРЕПАТА!!!".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?