32
Следвайте ни

Паметник на равноапостолите Константин и Елена издигат край река Марица

viber icon

Паметник на светите равноапостоли Константин и Елена, които са закрилници на Пазарджик, ще бъде издигнат край река Марица. Това стана ясно днес при учредяването на инициативен комитет за създаване на скулптурата. До момента в града няма подобаващ монумент на светците, които почитаме на 21 май - Празника на Пазарджик. Надеждите са до следващия ден на града проектът да е осъществен.
Идеята е паметникът да е на място, което да е видимо от много страни, затова е избрана река Марица - тя също е сред символите на Пазарджик. Има и предложение скулптурата да бъде до новоремонтирания плувен комплекс "Балона". Според първоначалния проект, фигурите на двамата равноапостоли ще бъдат поставени върху фундамент, като общата височина ще бъде около 15-20 метра. Предвидено е и художествено осветление, така че да се засили въздействието на монументалната творба.
Инициативният комитет е председателстван от адвокат Хари Хараламбиев, който е и общински съветник. Редом с него за реализацията на проекта ще работят художникът Васил Петров, поетесата Елена Деянова, журналистът Любомир Илков, директорката на ОУ "Христо Смирненски" Галина Барова, директорката на Младежкия дом и в случая - представителка на Лайънс клуб Инна Церовска.
Скоро ще бъде обявен конкурс за творец, който да изпълни паметника. Всеки от кандидатите трябва да представи както своята творческа визия, така и цена на проекта си. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?