32

Паметна плоча за арх. Христо Герасимов поставиха на ОББ

На фасадата в близост до входа на банка ОББ в гр. Пазарджик, по инициатива на собственика „ОББ – КВС груп“, е поставена паметна плоча на автора на проекта на сградата, уважавания от колеги и съграждани арх. Христо Герасимов, напуснал ни на 28.03. 2021 г., съобщи председателят на Камарата на архитектите в града арх. Петър Мурджев. Плочата е дело на скулптора Спас Киричев.

За проекта на сградата на Обединена българска банка - Пазарджик, арх. Христо Герасимов, получава първа награда и златен медал на проведения от САБ - Национален преглед на българската архитектура за периода 1987- 1989 г.. С подходящ мащаб, членение на фасадата и използвани материали, новото крило на банката е пример за умело приобщаване към съществуващите сгради, като същевременно оформя по представителен начин прилежащото околно пространството.


Арх. Христо Герасимов е роден в град Силистра на 12.07.1951 година.

След дипломирането си в университета по архитектура и строителство работи в проектантска организация в Пазарджик, където става ръководител на архитектурна група.
След 1987 година работи в Международната Академия на Архитектурата (МАА).

Впоследствие разкрива частно архитектурно бюро съвместно със съпругата си арх. Мими Герасимова, синът му Димитър Герасимов също е архитект.
След промените през 1989-а е бил общински съветник, а от 1999 до 2003 година е главен архитект на Община Пазарджик.

Негови и в съавторство са проектите на няколко банки, хотел “Панорама” на язовир “Батак”, читалища във Фотиново, Юнаците и други населени места, заведения, бензиностанции, промишлени сгради, жилищни кооперации, болници.

По негова инициатива, с проект-дарение, с дейно участие в организацията и със съдействието на Ротари клуб през 2010 г. е възстановена старата часовникова кула в гр. Пазарджик.

Архитект Христо Герасимов е многократен носител на награди от годишните прегледи на архитектурното творчество на КАБ и САБ в гр. Пазарджик.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?