Следвайте ни

Пациент от Пазарджик и неговият лекар станаха герои в национална кампания за сърдечната недостатъчност

viber icon

Пациент от Пазарджик и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Стефан Петров е от Пазарджик. Един ден, докато бил на работа в инкасовия автомобил, се почувствал странно. Сърцето му започнало да бие така, че чак дрехата подскачала. Колегата му обръща колата и веднага го кара в болница. Няколко месеца се лута в търсене на точната диагноза и лечение. Заради умората и задуха не може да работи. Минава през предложение за операции и поставяне на изкуствено сърце за 8 и 14 000 лева. Докато не среща д-р Валентина Григорова. Диагнозата: сърдечна недостатъчност вследствие на голямо по рождение сърце, изключително рядък случай. Операция няма да има, лечението ще бъде с лекарства. И днес Стефан Петров работи и се чувства отлично.

„Дойде с тежък задух, провокиращ се от малки физически усилия, с чувство на лесна умора, намален физически капацитет, малък брой крачки за определено разстояние и със задръжка на течности. Но съвременната медицина и фармация ни помагат много –  успях да се намеся в неговия начин на живот, да елиминираме рискови фактори, той спечели моето доверие, беше много дисциплиниран и резултатът дойде“, описва първата им среща д-р Валентина Григорова, специалист по вътрешни болести и кардиология в столичния медицински център „Кардиохелп“. 

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години. Половината от пациентите умират до петата година от поставяне на диагнозата.  Но ако се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „50% от успеха е лекарството, терапията. Но другите 50% са начинът на живот. Той има добро, адекватно лечение и спазва режим – няма тайни“, споделя д-р Григорова. А Стефан Петров е откровен: „Ще съм й благодарен цял живот – ако не беше тя, днес щях да съм или инвалид, или покойник“. 

Повече вижте във видеото: https://youtu.be/zrM5tjbs0xw

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област Пазарджик диспансеризираните са 4238. 90% от тях са на възраст над 65 години. За миналата година болници в Пазарджик са отчели 5362 хоспитализации по повод на СН.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?