32
Следвайте ни

Отстраниха управителя на МБАЛ-Велинград

viber icon

Общинският съвет във Велинград отстрани от поста управителя на общинската болница в града - д-р Иван Динев, заради лошото финансово състояние на лечебното заведение.

С минимален превес на гласовете съветниците са преценили, че медикът, който живее в София, не изпълнява ежедневните си мениджърски функции. До назначаването на конкурс болницата ще се управлява от лекар, който е практикувал в частната болница на Велинград - предаде БНТ.

Междувременно в общинската болница тече проверка за неправомерно изплащане на средства, предназначени за работещите на първа линия срещу COVID. Прокуратурата също се е самосезирала по медийни публикации за служител от техническото звено на лечебното заведение, който е получил бонус без да е работил в опасна среда.

Принципалът на велинградската болница - общинският съвет, ще провери всички финансови документи за заплатите на лекари и немедицински лица, които са работили на първа линия с ковид пациенти. Поводът е медийна публикация, че служителят Венко Бозев, назначен като "експерт здраве и безопасност" също е срeд получилите бонус. От документи, които ни предоставиха от болницата, е видно, че действително на лицето са изплатени по 1000 лева за два месеца.

"Получил е за месеците ноември 2020-та доплащане за работа в COVID, за което той е попълнил съответната декларация, че е влизал, работил и т.н Тогава нямаше изискване за определени часове и за месец февруари. Кислородната система не се поддържа от медицински персонал, тя се поддържа от техници. Отоплителна система, противопожарна система, осветление и т.н - всичко това се извършва от техници, а той е на такава длъжност", коментира д-р Иван Динев – управител на МБАЛ Велинград.
Според управителя по старата методика за изплащане на допълнителните средства е било позволено и технически лица да получават допълнителните 1000 лева.

"Ръководството е преценило за работата, която съм извършил вътре и съм помагал и ми е изплатило тези пари, но пак искам да подчертая, че то е плащано и на други които са работили. Защото то беше процес, който е непрекъснат – ние в процеса на работата обновявахме болницата, увеличавахаме ковид леглата", каза служителят Венко Бозев.
Венко Бозев е назначен на работа в болницата през 2010-та година. Освен инженер-лесотехник, той има и магистърска степен по здравен мениджмънт, която му дава право да работи в лечебно заведение.

"Свикал съм постоянната Комисия по здравеопазване. Ще имаме среща с управителя, за да може да вземем всичките факти и след като се запознае Комисията да сведем коректна информация и точна до принципала и до всички общински съветници", обясни Атанас Перчинков – председател на Общински съвет-Велинград.
От окръжната прокуратура в Пазарджик се самосезираха и образуваха проверка по случая. Тя е възложена на Икономическа полиция.

Новоизбраният временен управител на общинската болница д-р Атанас Ташев пък ще встъпи в длъжност след две седмици, в случай че дотогава няма обжалване на днешното решение на общинския съвет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?