49

Отстраниха скандалния управител на МБАЛ Велинград

На сесия на Общинския съвет във Велинград днес бе гласувана внесената извънредна точка в нея – отстраняване на избрания преди шест месеца управител на общинската болница в града д-р Данчо Гурдев. Вносител на точката е кметът на Велинград. Тя бе приета и управителят отстранен, заради съмнения за злоупотреби, изразходване на общински средства за стотици хиляди лева без разрешение от принципала на болничното заведение-Общинския съвет, и незачитане на решенията им.

Това е втори опит за отстраняването на д-р Данчо Гурдев от поста управител на здравното заведение, въпреки че той е на тази длъжност само от шест месеца. 

Лекарят без управленски опит, който през месец май 2022 оглави общинската болница след специализация в частната УМБАЛ „Пълмед“-гр. Пловдив. 

Заради лошото финансово състояние на лечебното заведение, по искане на Общинския съвет в града то бе подложено на одит. Макар да управлява за кратко, според запознати той успешно е упражнявал порочни управленски практики в нея. Според тях именно и затова Кметът на града е поискал предсрочното му освобождаване.

Съмнения за злоупотреби, сред които са изграждането на нов кухненски блок към болницата въпреки, че Общинския съвет в града отказва финансирането станаха и медийно достояние. Без да обяви задължителната обществена поръчка проектът се реализира чрез фирми, дали оферта на съмнително висока стойност. 

В писмо част от служителите на болницата описват и договори с анестезиолози от гр.Пловдив, на които дипломите само се използват документално, за да се прикрие липсата на кадрови ресурс в болницата. Всичко това се прави с цел да не се спре финансирането й. Те завършват писмото с това, че с всяко свое действие управителят е тласкал болницата към фалит и че неговите изказвания, че лечебното заведение работи нормално са неверни.

Скандално е и назначаването на съпругата на Гурдев на работа в болничното заведение като технически секретар без тя да притежава необходимата квалификация за заемането на длъжността.

В същото време обаче вече бившият управител на болницата вместо да задържи кадрите на болницата стимулира гражданските договори на външни за структурата специалисти.

Спрягат се случаи с пациенти на общинската болница, които по неясни причини се препращат към ортопедия и кардиология в частната болница в Пазарджик МБАЛ „Хигия“. Нейният собственик и управител д-р Цветелина Спиридонова е участвала като Председател на Комисията по избор на управител на общинската болница, който конкурс Гурдев печели. Обществена тайна е, че тя е основния съветник на д-р Гурдев. В града се говори, че това е и причината той да „захранва“ с пациенти частната болница, а самото лечебно заведение и неговите собственици да имат амбицията за приватизация на общинската велинградска болница. 

След всички скандални факти и с оглед на запазване авторитета на лечебното заведение кмета на града направи предложение за снемане на Гурдев от ръководния пост на болницата. Общинския съвет в града взе решение и Управителят на МБАЛ Велинград беше освободен от поста.

 

Оцени новината

Оцени новината
2.4/5 от 7 оценки
2.4/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Читател

Читател

23.02.2023 | 19:45

Здравейте виждам,че сте запозната по случая медия. В качеството си на ваш читател,мам няколко въпроса. Кое е общото между д-р Тиков,д-р Пепелов,д-р Гурдев и МБАЛ-Велинград. Защо има тъкива големи интереси към МБАЛ-Велинград Защо д-р Гурдев бива с ПРОЗРАЧНОТО СИ ВЪЗХОДЯЩО ОПРАВЛЕНИЕ,бива свален принодително толкова скоро. Защо извънредната вкарана точка от кмета Коев за отстаняването на д-р Гурдев дори не се е обосновал,както е по закон ЗАЩО го отстранява и предлага човек работещ в здравно заведение собственост на д-р Тиков.която болница в съседство също е негова ! Моля ви запознайте се и напишете корекна статия,благодаря!

Отговори
15 1
ПРИЯТЕЛЮ,

ПРИЯТЕЛЮ,

23.02.2023 | 23:22

Дадих ти +, защото знам, че си прав.МОЛЯ, обаче, преговори граматиката за началното училище.Излагаме се.

Отговори
3 2
БКП

БКП

23.02.2023 | 19:10

Спиридонови са от стар партизански род

Отговори
11 0
Ххх

Ххх

23.02.2023 | 18:47

Управителят е отстранен, защото болницата за пореден месец е на печалба! Това противоречи на желанието на Някой, който иска болницата да фалира и да я вземе на безценица!

Отговори
15 4
Спокоен

Спокоен

23.02.2023 | 18:55

КОЙ е този "някой", не е трудно да се досети човек...

Отговори
11 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?