32

Отсъстващ адвокат отложи делото за убийството на Ангел Здравков

Съдът разпореди да се назначи резервен защитник на подсъдимия за следващи заседания, за да не се бави процесът

Заболяване на адвокат стана причина за отлагането на делото за убийството в пазарджишкия квартал „Запад“. Днес беше второто заседание от процеса, който се гледа от разширен състав на Окръжния съд в града - двама съдии: Коста Стоянов и Кристина Пунтева, и трима съдебни заседатели. Подсъдимият Никола Райчев е с обвинение за убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Той е с най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, вече 8 месеца.

В началото на днешното заседание, по време на което трябваше да бъдат разпитани свидетели, стана ясно, че единственият адвокат на Райчев - Емануил Профиров от Столичната адвокатстка колегия, е представил болничен и не се е явил в залата. 

Прокурорът по делото Георги Кацаров и защитникът на семейството на убития Ангел Здравков адвокат Кръстьо Кърпаров бяха единодушни, че при така създалата се ситуация делото не може да се гледа - Райчев е обвинен в тежко престъпление и задължително законово изискване е да има защитник.

Кацаров и Кърпаров обаче обърнаха внимание и на факта, че в случая болничният на Профиров не отговаря на нормативните критерии. В Наредбата за медицинската експертиза е записано, че когато болният трябва, а не може да се яви пред съдебната власт, е задължен да представи болничен от лекарска комисия по образец, утвърден от министрите на здравеопазването и правосъдието. А в документа следва изрично да е посочено, че той не е в състояние да се яви в съдебна зала.

До следващото съдебно заседание от процеса, което ще се състои на 11 септември, адвокат Профиров има възможност да представи пред съда болничен, отговарящ на изискванията на наредбата. В противен случай ще му бъде наложена глоба до 1000 лева.

Магистратите насрочиха заседания по процеса за всеки от следващите месеци до януари 2025 година. На Райчев ще бъде назначен резервен защитник, посочен от Пазарджишката адвокатска колегия, в случай, че адвокат Профиров не се яви и в следващото заседание. Това бе решено по искане на прокурор Кацаров, за да може процесът да не се бави, а заседанията да се провеждат регулярно.

Преди началото на днешното заседание десетки хора за пореден път излязоха на мирно присъствие пред Съдебната палата. Този път около сградата имаше и доста повече полицейска охрана. Близки и приятели на убития Ангел отново поискаха възможно най-сурово наказание за Никола. Както и промяна в законодателството, защото 20 години затвор не са справедлива присъда за погубения млад живот, коментираха участници в демонстрацията.

По време на първото заседание, проведено на 19 юни, Райчев, който от деня на престъплението - 29 септември 2023 г., е задържан под стража, поиска по-лека мярка, но тя му беше отказана. Той не се съгласи процесът да протече по съкратена процедура без разпити на свидетели и вещи лица, така че делото ще се гледа по общия ред. Близките на погубения младеж пък предявиха искове за общо 900 000 лева кръвнина. Преди заседанието граждани излязоха на пореден протест с искане виновният да получи възможно най-тежка присъда.

Престъплението бе извършено на улица в квартал „Запад“ пред очите на множество свидетели посред бял ден. След спречкване за момиче Никола наръгва Ангел два пъти, като единият удар срязва артерия, а раненият умира след минути от кръвозагуба. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?