32

Отново оскверниха паметника на Стамболийски

Само за година това е трето посегателство срещу мемориала на земеделския лидер

Вандали отново са осквернили паметника на Александър Стамболийски, издигнат на едноименния булевард в Пазарджик. Това се случва за трети път само в рамките на година, съобщиха от "Обединени земеделци", като и сега осъдиха хулиганската проява и призоваха виновните да бъдат разкрити и наказани.

Почеркът на авторите е вече известен - и този път бюстът на земеделския лидер е "окървавен" с червена боя. Но с нов елемент, подсказващ политически подбуди - под името му с шаблон е изрисуван образът на проф. Александър Цанков, участник в организацията на Деветоюнския преврат и наследник на Стамболийски на министър-председателския пост (1923-1926 г.), останал в историята с прозвището "кръволок" и "кървав професор", след като управлението му извършва отвличания, изтезания и многобройни убийства. Венецът, поднесен пред мемориала за годишнината от кончината на земеделския лидер, е захвърлен настрана. Посегателството и сега е по исторически повод - идва дни след отбелязването на 99 години от смъртта на Стамболийски.

"Дни след като отбелязахме 99  години от жестокото убийство на земеделския лидер, държавник и реформатор, станахме свидетели на ново срамно посегателство срещу личността и делото на Александър Стамболийски.

Провокацията със заливането на паметника с боя и рисуването със спрей върху него е акт на безсилие на тези, които се опитват да омаловажат неговата изключителна личност и мащабните реформи, които той провежда начело на земеделското правителство в периода 1919 – 1923 година.

През 2021 година  паметникът беше обект на посегателство на 15 юни, дни след отбелязване на 98 години от неговото убийство, а след това на 9 септември, когато целият паметник беше залят с червена и синя боя.   

Александър Стамболийски е идеолог на земеделското движение у нас, което има вековен исторически път и знакова мисия в развитието на страната. Ние, неговите  последователи, приемаме този и всеки друг подобен акт, не само като вандализъм, но и като липса на патриотизъм.

Настояваме за своевременната намеса на компетентните органи, за да бъдат разкрити  и подведени под отговорност извършителите на тази хулиганска проява" - призоваха от "Обединени земеделци".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Фашунгерска соросоядска сган

Фашунгерска соросоядска сган

27.06.2022 | 14:38

Поредната седесарска лъжа е развенчана, как България преди 9-ти септември уж е била "демократична", а то е ясно - държава с 80% селско население, по честен начин избори няма как да спечелят буржоазията, освен с диктат и военни преварати!

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?